Arhiva 06.10.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

ŽUC: Radek podnio ostavku!

Oporba srušila kvorum!

Sedamnaesta sjednica Županijske skupštine, održana proteklog petka, prekinuta je zbog nedostatka kvoruma, nakon punih pet sati rasprave, i to u trenutku kad se na dnevnom redu našao prijedlog rješenja o razrješenju Sanimira Radeka, ravnatelja Županijske uprave za ceste Međimurske županije, i imenovanju Ljerke Cividini za vršiteljicu dužnosti ravnatelja ŽUC-a.
Te dvije točke u dnevni su red uvrštene kao dopunske točke, a jedini je pojašnjenje dao predsjednik UV-a Zvonimir Pavčec. Jedini se za raspravu javio vijećnik Predrag Kočila koji je zatražio da se detaljnije obrazlože razlozi za razrješenje jer nije bio zadovoljan formulacijom da se Radeka razriješi “zbog osobnih razloga”.
- Sanimir Radek podnio je zahtjev za razrješenje iz osobnih raloga, a Upravno vijeće taj je zahtjev prihvatilo. To je učinio i Odbor za izbor i imenovanja i prijedlog za razrješenje uputio Skupštini. Nemamo drugog izbora nego prihvatiti, a o odgovornosti će se raspravljati naknadno, kada svoj posao odradi Državna revizija, odgovorio je Pavčec, ne govoreći ništa o tome s kojim je “argumentima” Radek “nagovoren” da sam podnese ostavku budući se stekao dojam da se sada već bivši ravnatelj neće tako lako predati.
Kako bilo, formalno razrješenje nije provedeno jer su oporbeni vijećnici iz HDZ-a i Nezavisne liste Josipa Posavca bez najave napustili sjednicu (na njihovoj strani vijećnice u klupama su ostali samo HSLS-ovac Branko Polanec i Ivan Martan iz HDSS-a). To je, uz nekoliko nedostajućih vijećnika vladajućih, bilo dovoljno da se “sruši” kvorum. SDP-ovci i HNS-ovci u tom su se trenutku dali u potragu za glasom koji nedostaje, a nakon što je “priveden” jedan vijećnik, pokazalo se da se u međuvremenu još nekoliko vijećnika “izgubilo”, pa predsjedniku Skupštine Petru Novačkom nije preostalo ništa drugo nego prekinuti sjednicu.
U kakvoj su vezi ŽUC i Međimurje-Plin?
Iako nenajavljen, ovakav razvoj događaja mogao se očekivati budući da je “ispod žita” započela politička trgovina. Naime, prema kuloarima, cijela je ova predstava odigrana kako bi se zauzele što bolje pozicije za vodeće položaje u ŽUC-u i Međimurje-Plinu. Te tvrtke trenutno nemaju direktore: Sanimir Radek dao je iznuđenu ostavku, a Vladimiru Ivkoviću istekao je četverogodišnji mandat.
Na čelnom mjestu u Međimurje–Plinu svog bi čovjeka želio vidjeti HNS. Cijela priča postaje jasnija ako se zna da je u petak bio zadnji dan za podnošenje “kandidatura” za mjesto direktora Međimurje–Plina, a nakon razrješenja ravnatelja i imenovanja v.d. ravnatelja, u ŽUC-u će se morati ponoviti natječaj. HNS-ovci su nezadovoljni jer u Međimurju, nakon što je s mjesta ravnatelja ŽUC-a već ranije otišao Zoran Šarić, gotovo da nemaju svog čovjeka na nekoj značajnijoj poziciji, pa bi mjesto direktora Međimurje-Plina, koje niz godina drži HDZ, bilo i te kako poželjno. Ključeve direktorske fotelje u Međimurje-Plinu drži SDP jer je župan Ivica Perhoč predsjednik Nadzornog odbora, ali i Grad Čakovec koji brojem glasova u Međimurje–Plinu može odlučiti hoće li maknuti sadašnjeg direktora Vladimira Ivkovića. Zlobnici bi rekli da nije to baš tako jer bi se oko toga trebalo ponešto pitati i HDZ-ovca Zlatka Đurkina koji ima dobre veze sa svim stranama. No, izbori su blizu, pa će se najvjerojatnije glasati kako to priželjkuju koalicijski partneri.
V.Trstenjak

Hoće li natječajna razlika već od 300 tisuća kuna biti vraćena?

Kakve će posljedice snositi Sanimir Radek nakon što bude razriješen dužnosti - ovisi najviše o nalazu Državne revizije. Proveden natječaj za nabavu stolarije ne može se poništiti, ali kako saznajemo, radovi su stopirani. Do sada je potrošeno 200-tinjak tisuća kuna, stalo se na ugradnji žaluzina. Tvrdi se da je Radek potpisao ugovor sa svojim ujakom, bez znanja Upravnog vijeća, a ako Državno odvjetništvo već sada, na osnovi javnog pogovora, nije pokrenulo istragu, to će morati učiniti ako se pokažu točnim inkriminacije koje se Radeku stavljaju na dušu. (vt)

Maratonska, ali besplodna sjednica

U četvrtak je održana 17. sjednica Županijske skupštine na kojoj se najviše dugotrajne (i besplodne) rasprave vodilo oko izvješća o radu župana u prvom polugodištu, polugodišnjem izvršenju proračuna i drugom rebalansu županijskog proračuna. Rebalansom se proračun smanjuje za 13,4 milijuna kuna i tako umanjen iznosi 144,6 milijuna kuna. Vijećnici su do prekida sjednice zbog nedostatka kvoruma odradili nekoliko tehničkih točaka, prihvatili odluku o uvjetima i visini otpremnina za 2011. i 2012. godinu, popis pravnih osoba od posebnog interesa za Županiju, izvješće o poslovanju trgovačkog društva “Piškornica”, izvješće o radu Savjeta mladih Međimurske županije...
Zbog nedostatka kvoruma, sjednica je prekinuta nakon što je trebala krenuti rasprava o razrješenju ravnatelja ŽUC-a i imenovanju v.d. ravnatelja. Nastavak sjednice na kojoj će se naći samo te dvije točke dnevnog reda najavljen je za jučer, u ponedjeljak, 3. listopada, u 15 sati. Više o tome u narednom broju „Međimurja“.(vt)

Izvor: 2945