Arhiva 06.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

ŽUPAN POSAVEC: Svima besplatni udžbenici

Sjajnu vijest da će Međimurska županija provesti model po kojem će svi učenici međimurskih osnovnih škola u narednoj školskoj godini dobiti besplatne udžbenike priopćio je župan Matija Posavec (HNS) na izvanrednoj konferenciji za novinare, održanoj protekle srijede. Prema županovim riječima, Međimurska županija na sebe će preuzeti kompletnu organizaciju nabave knjiga, tako da će učenike obvezni udžbenici dočekati na školskim klupama prvog dana nastave.

Radi se o ukupno desetak tisuća učenika za koje će se za nabavu udžbenika izdvojiti oko 6 milijuna kuna, od čega će 4 milijuna osigurati Županija, a ostalo gradovi i općine. S njima će Županija sklopiti posebne sporazume, ovisno o broju učenika u pojedinoj općini ili gradu. Župan je, kako je rekao na konferenciji, za projekt dobio potporu i gradonačelnika Čakovca Stjepana Kovača (SDP), tako da bi i djeca s područja Grada Čakovca (budući da je Grad osnivač škola na svom području) trebala biti u istom sustavu kao i ostali osnovnoškolci, a i ostali koji su već donijeli svoje odluke izmijenit će ih tako da budu sukladne ponuđenom modelu.

Povrat novca za već plaćene udžbenike

Svaki učenik koji dobije komplet udžbenika, isti će morati zadužiti i na kraju školske godine vratiti neoštećen u školsku knjižnicu, da bi knjige bile spremne za iduću generaciju. Svi oni roditelji koji su već naručili udžbenike u knjižarama, ili kod nekih drugih dobavljača, i dali akontaciju, mogu stornirati narudžbu, a za datu akontaciju mogu nabaviti radne bilježnice ili drugi školski pribor. Roditeljima koji su već platili knjige (gotovinom ili na rate) novac za udžbenike početkom školske godine bit će vraćen u pripadajućoj školi.

Kovač: 

Pozdravljamo odluku i 

računamo...

Neposredno nakon županove konferencije, priopćenjem se oglasio i gradonačelnik Kovač.

- Pozdravljamo odluku Međimurske županije da svim učenicima osnovnih škola kojima je ona osnivač zajedno s ostalim gradovima i općinama s područja Međimurja zajednički kupi udžbenike za predstojeću školsku godinu, piše Kovač i podsjeća da je Gradsko vijeće donijelo odluku o sufinanciranju, ali da zbog  novonastalih okolnosti u Gradu preispituju modele kojima bi i Grad Čakovec učenicima nabavio sve udžbenike. Kovač kaže da će se morati sazvati izvanredna sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se  predložiti nova odluka.

- Ona će voditi računa o učenicima osnovnih škola s područja Grada Čakovca tako da prava koje će temeljem nje ostvarivati ne budu manja nego u ostalim dijelovima Županije. Prema načinu na koji će se financirati nabava udžbenika u županijskim školama, cijena udžbenika za sve osnovnoškolce s područja Čakovca iznosi oko 1,500.000 kuna. Kako se radi o velikoj financijskoj obvezi za Grad Čakovec, molim građane za strpljenje jer ne želimo nepripremljenim odlukama ugroziti funkcioniranje gradskog proračuna i time u pitanje dovesti normalno financiranje drugih projekata.  U svakom slučaju, način financiranja i nabave udžbenika za osnovnoškolce s područja Grada Čakovca bit će poznati prije početka nove školske godine te će biti objavljeni putem lokalnih medija i na internetskoj stranici Grada Čakovca, zaključuje Kovač.

V.Trstenjak

 

 

Korisnici minimalne naknade

Kako se očekivalo da će na prošlotjednoj sjednici Vlade RH biti donesena odluka kojom će se u obliku novčane naknade u iznosu od 50 posto financirati udžbenici korisnika zajamčene minimalne naknade, djece hrvatskih branitelja i korisnika prava na uzdržavanje, župan je uputio prijedlog Vladi da se ta sredstva prebace na Županiju koja će zatim preuzeti čitavu organizaciju. (vt) 

 

Besplatan prijevoz ostaje

Uz besplatan prijevoz koji jedini imamo u Hrvatskoj, za koji se godišnje izdvajaju dva milijuna kuna, ovo je također model koji imamo jedini u Hrvatskoj. Danas u Hrvatskoj nema niti jedne županije koja u potpunosti za svoju djecu, svoje građane, sa svog područja, radi ovo što radimo mi. Ovo je poruka načina kako radimo i kako želimo raditi. Želimo biti odgovorni, socijalno osjetljivi i ja vas uvjeravam da, bez obzira na sav iznos, to neće opteretiti proračun u onom dijelu da netko bude zakinut, pohvalio se župan (vt) 

 

Upozorenje iz Grada 

Čakovca

Iz Grada  Čakovca mole građane koji imaju prebivalište, ili boravište, na području Grada Čakovca da do daljnjeg ne otkazuju narudžbe za udžbenike koje su naručili u knjižarama ili putem internetskih trgovina. Također, mole se građani da do nove obavijesti ne naručuju udžbenike, bilo u knjižarama, bilo putem interneta.

- Građane s područja Grada Čakovca čija djeca pohađaju osnovnu školu molimo za malo strpljenja jer ne bismo željeli zbog pogreške u proceduri u pitanje dovesti normalno funkcioniranje proračuna, ali i u nezavidnu situaciju dovesti roditelje kojima nabavka udžbenika predstavlja velik financijski teret. (vt)

Izvor: 3092