Arhiva 04.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

Župan Posavec: U Čakovcu i Nedelišću zabranjuju mi govoriti!

Nakon što su se nedavno „pokečkali“ putem priopćenja za javnost oko Županijske uprave za ceste, čelni ljudi Međimurske županije i Grada Čakovca - župan Matija Posavec (HNS) i gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač (SDP) počeli su, čini se, iskazivati i otvorenu, u kuloarima već poznatu, međusobnu netrpeljivost. Istodobno, sve češće iskri i između dviju stranaka koje su inače u Skupštini Međimurske županije, kao i u Gradu Čakovcu - koalicijski partneri.

- Očito su Grad Čakovec i Općina Nedelišće jedine jedinice lokalne samouprave u Međimurju u kojima je županu zabranjeno govoriti, pa se ispričavam na ovoj intervenciji za govor, ali s obzirom da je Nedelišće općina koja čini 10 posto stanovništva Međimurju i strateški važna za Međimurje i da nema razvoja Međimurja bez razvoja Nedelišća, dopustite da kao župan uputim čestitke...

Spomenuto je na nedavnoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća u povodu Dana općine Nedelišće izrekao župan Posavec, vidno ogorčen jer u protokolu nije bio predviđen za držanje govora. Voditelj ga je za govornicu pozvao nakon što je sam Posavec intervenirao kod načelnika Nedelišća Darka Danije (SDP). Njegova uvodna, gore navedena izjava naljutila je gradonačelnika Kovača koji je sa stolca u prvom redu promrmljao izraze negodovanja.

No, činjenica jest da obraćanje župana nije predvidio ni protokol Grada Čakovca na nedavnoj svečanoj sjednici povodom Dana grada kojoj su, podsjetimo, prisustvovali i premijer Zoran Milanović te predsjednik Republike Ivo Josipović. Usto, prvotnim rasporedom sjedenja u Centru za kulturu, u kojem je održana svečanost, Po-savec je, kao prvi čovjek Županije, navodno trebao sjediti tek u petom redu. Nekako se valjda „snašao“, pa je na kraju ipak zasjeo u prvi, kako je to i običaj. Protokolarna praksa je i to da redoslijed govornika, posebno  na službenim svečanostima, „ide“ prema „hijerarhiji“ . Na, primjerice, svečanoj sjednici nekog općinskog ili gradskog vijeća najprije govori predsjednik tog tijela, pa zatim predstavnik izvršne vlasti - načelnik ili gradonačelnik, potom župan (ako nije nazočan, njegov zamjenik ili zamjenica) i tako redom - pomoćnik ministra ili ministar, premijer… Župan Posavec poslije svečane sjednice, iako je on doveo Ivu Josipovića, nije pozvan na ručak u Malu hižu.

Već prije dvaju spomenutih „incidenata“ Posavec je Kovaču ozbiljno zamjerio što je večer prije konferencije za novinare na kojoj je on (Posavec)  trebao objaviti da neće biti ukidanja Općinskog suda u Čakovcu na jednom internet portalu osvanula vijest u kojoj Kovač (prvi) obznanjuje spomenutu informaciju. Iz županijskih izvora, razumljivo, tvrde da je upravo Posavec zaslužan za ostanak Suda, no, „vrhnje“ je ubrao Kovač…

Pa i za nedavnog posjeta ministra turizma Darka Lorencina došlo je do skandala. Kovač je po svojim, odnosno SDP-ovim vezama, prvo „skrenuo“ put minis-tra prema Gradu Čakovcu i tu ga zadržao 40 minuta. Za to vrijeme u Županiji su ministra čekali župan, njegovi zamjenici, načelnici općina, gradonačelnici, turistički djelatnici i novinari. Ministar je u Županiju, u odnosu na protokolarno vrijeme, kasnio dobrih 40 minuta.

SDP planira 

rušenje župana?

O tome da se pojačavaju tenzije između HNS-a i SDP-a govori i  verbalni sukob, o kojem je kolega Vlado Trstenjak pisao u našem tjedniku, između župana Posavca i SDP-ove vijećnice Nadice Jelaš na sjednici Skupštine Međimurske županije o minusu u županijskoj blagajni. Nakon mogućeg kraćeg ljetnog zatišja, tek burno moglo bi biti u jesen. Kako doznajemo od izvora iz SDP-a, ta stranka, koja u Skupštini Međimurske županije ima većinu, navodno neće podržati prijedlog proračuna za iduću godinu, što bi, ako se ostvari, u konačnici moglo dovesti i do izvanrednih izbora.

Velimir Kelkedi

Izvor: 3088