Arhiva 25.07.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

Župan povukao sporne točke

Druga sjednica Skupštine Međimurske županije, prva radna u novom sazivu, održana proteklog četvrtka, s posebnim se zanimanjem očekivala zbog najavljenog smanjivanja koeficijenata za obračun plaće službenika i namještenika te odluke o plaći i drugim pravima dužnosnika Međimurske županije. Zbog pritiska sindikata i zaposlenih te na preporuku Odbora za financije i proračun kojim predsjeda Dragutin Glavina, župan Matija Posavec kao predlagač povukao je obje točke s dnevnog reda sjednice, ali…
Plaće manje za 9 posto
Župan je vijećnicima pojasnio da je nova vlast odmah nakon preuzimanja Županije krenula sa saniranjem proračuna, dugova i manjka. Jedno od onog što je trebalo urediti su plaće i prava zaposlenih, a novi župan planirao je do kraja godine na tome uštedjeti najmanje 500 tisuća kuna. Posavec je potvrdio da se za tu namjenu troši gotovo pet posto više od zakonski dopuštenih do 20 posto izvornog proračuna. Drugi je razlog rezanje brojnih nepotrebnih troškova, a na simboličnoj razini - slanje poruke solidarnosti prema građanima. Na županov pokušaj rezanja plaća i prava prvi su reagirali GSV i Sindikat, a kako saznajemo, jako burno bilo je i na odboru za financije i proračun, pa je Posavec „popustio“ kad je od njega traženo da s dnevnog reda skine prijedlog o smanjivanju koeficijenta. Međutim, najavio je da od 1. kolovoza svakako ide smanjenje osnovice za 9 posto (tu se radi o ingerenciji župana, ne Skupštine), što će donijeti uštedu od 72 tisuće kuna mjesečno, odnosno 360 tisuća kuna do kraja godine. Od 1. kolovoza župan ukida i cipelarinu (365 kuna po zaposlenom), 25 tisuća kuna uštedjelo se na smanjivanju regresa, a župan je najavio i ozbiljnu racionalizaciju u županijskim tvrtkama i ustanovama. Nakon što se napravi nova sistematizacija i definiraju koeficijenti u skladu s procedurom, prijedlog će se naći na idućoj sjednici Skupštine u rujnu.
HDZ protiv
Aleksadar Makovec očito je novi HDZ-ov čovjek za stavljanje klipova pod noge vladajućima jer je on bio taj koji je iznosio stav svoje grupacije o točkama dnevnog reda. Tako je najavio da će HDZ biti suzdržan kod donošenja odluke o utvrđivanju rezultata poslovanja za 2012. (manjak od 23 milijuna kuna), također da će biti protiv kod glasanja o polugodišnjem izvješću o izvršenju proračuna, kao i kod prijedloga prvog rebalansa. Župan Matija Posavec, govoreći o rezultatima poslovanja, rekao je da je nakon dolaska na vlast manjak prihoda nad rashodima iznosio 30,6 milijuna kuna, a u tom rezultatu nisu uključeni fiksni rashodi – struja, voda, plin…Dio obveza nije knjižen, nego su nastale temeljem sporazuma i zahtjeva (mrtvozorstvo, poljoprivreda, natjecanja…). Tu su obveze prema dospjelim kreditima od oko 6 milijuna kuna, a još uvijek nije kapitalizirano zemljište. U prvih pet mjeseci rekapitulacijom je stvoren dodatan proračunski minus od 7,1 milijun kuna (mjesečno 1,23 milijuna kuna). Od ukupnih obveza u iznosu od 36 milijuna kuna, 24,5 milijuna je dospjelih, 11,2 nedospjelih. Potencijalna zamka za proračun je i 9,8 milijuna kuna za povrat sredstava za kreditiranje poljoprivrede, što je utvrdila Državna revizija. Definitivno u Županiji ne cvjetaju ruže, a prvi rebalans, sa smanjenjem od 3 milijuna (realno će to biti oko 6 milijuna kuna), iznosit će 133 milijuna kuna, što je tek malo kozmetike na iscijeđenoj županijskoj blagajni. Drugi rebalans već je najavljen za jesen.
A Europa?
Vijećnik Franjo Cimerman (HD) upozorio je na smanjivanje novca za REDEU, a župan je prije izbora mnogo govorio o novcu iz EU. Sada, kada su nam vrata fondova kao članici EU širom otvorena, smanjivati novac razvojnoj agenciji koja bi na tome morala raditi nije logično, niti se u pojašnjavanju rebalansa spominje rješavanje krucijalnih problema europskim novcem.
To je uglavnom bilo to. Oko ostalih točaka dnevnog reda nije bilo rasprave. Većina vijećnika tek se uhodava i upoznaje s procedurom, pa ne čudi relativno miran tijek sjednice.
V.Trstenjak

HDZ-ov vijećnik Darko Horvat nije mogao izdržati, a da ne pita Matiju Posavca: “Zašto ste smijenili Josipa Zorčeca, njuspješnijeg međimurskog direktora?”
Posavec je Horvata uputio neka se o tome raspita kod Nadzornog odbora, a ne kod njega. (vt)

Za zemljište 9 milijuna kuna
Konačno je poznat iznos obveze Županije prema MORH-u za izgradnju skladišta, kao obeštećenje za „poklonjeno“ zemljište vojarne i poligona. Za tri skladišta morat će se izdvojiti tek nešto manje od 9 milijuna kuna. (vt)

Laburisti nisu oporba?
HDZ je bio i protiv prijedloga rješenja o imenovanju predsjednika i članova Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste. Aleksandru Makovcu nije bilo jasno jesu li laburisti ušli u koaliciju s vladajućima budući da je član njihove stranke ušao u Upravno vijeće.
- Ako je ušao on (u UV, op.nov.), onda ne vidim razloga zašto ne bi ušli i iz drugih političkih grupacija, poantirao je Makovec te istu argumentaciju upotrijebio i kod glasanja za članove UV-a Javne ustanove za upravljanje zaštićenim krajolikom, u koje nije ušla kandidatkinja HDZ-a. U UV-u ŽUC-a su Dražen Blažeka, kao predsjednik, te Mladen Čonka, Zvonimir Pavčec, Valentin Kočila, Josip Kobal, Rajko Bulat i Alica Belovari. (vt)

Prisegnuli vijećnici
Sandra Vlahek iz Hodošana, vijećnica Hrvatskih laburista - Stranke rada, iz osobnih je razloga podnijela zahtjev za stavljanje mandata u mirovanje. Na njezino mjesto stranka je odredila Dragana Vurušića iz Palinovca. Vurušić je prisegnuo na protekloj sjednici, a prisegu je dao i vijećnik Zlatko Bacinger koji nije bio prisutan na konstituirajućoj sjednici. (vt)

Prvi aktualni sat u novom sazivu otvorila je HSP-ova vijećnica Marija Hertelendi koja je župana pitala na koji način misli animirati vijećnike kako bi se ubuduće masovnije odazvali na obilježavanje Dana državnosti. Župan Matija Posavec učinio je jedino što je mogao, s govornice je apelirao na savjest svakog pojedinog vijećnika.
Vijećnika Marijana Marciuša zanimalo je hoće li mještani Pušćina dobiti još novca za štetu pretrpljenu u polavi, a župan ga je uputio na Općinu Nedelišće.
Željko Pavlic pitao je kada će i hoće li biti izgrađena spojna cesta do starog graničnog prijelaza Goričan te što je s prioritetnim projektima poput dvorane u Svetoj Mariji? Župan je odgovorio da se oko revitalizacije starog graničnog prijelaza vode razgovori s Hrvtaskim cestama.
Josipa Carović osvrnula se na krađe i uništavanje poljoprivrednih usjeva i pitala što se poduzima u vezi toga, a Darko Horvat tražio je da se nešto poduzme protiv dislociranja državne administracije iz Međimurja. Franjo Cimerman tražio je da se ujednači praksa kod davanja lokacijskih dozvola za GSM repetitore. (vt)

Izvor: 3039