Aktualno 27.07.2020. 13:24. Zadnja izmjena: 27.07.2020. 13:34.

MIK i MIS

Besplatne ljetne radionice za djecu i mlade projekta "Kaj buš STEM?"

Grad Čakovec, prijatelj djece, kroz svoje aktivnosti financira projekt “Kaj buš STEM?” koji provodi udruga “Međimurski informatički klub” Čakovec (MIK) u partnerstvu s “Mladim informatičarima Strahoninca” (MIS) uz nezaobilaznu potporu Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, u čijim prostorima se radionice odvijaju. Projekt objedinjuje 5 raznovrsnih radionica iz STEM područja, a svaka od njih se provodi unutar 4 dana kroz ukupno 12 školskih sati.

U okviru radionica biti će uključeno gotovo stotinjak djece i mladih i sve radionice su besplatne. U današnjem digitalno povezanom svijetu, nezamislivo je da bilo koja mlađa generacija bude tehnološki nepismena. Stoga su radionice pomno osmišljene kako bi djeca i mladi razvijali svoja iskustva u korištenju digitalnih i kreativnih alata. Ljeto je vrijeme kada djeca žude za radionicama kroz koje se mogu zabaviti, a ujedno i mnogo toga naučiti. Udruge su se pobrinule u provedbi mjera kontrole i dezinfekcije, a sve vezano uz rizik zaraze korona virusom, spram preporuka HZJZ-a.

Od 20. do 23. srpnja održane su radionice “Razmišljaj računalno” u terminu od 9 do 11:30 sati te radionica Modelarstva pod nazivom “Reži, lijepi oboji neka ožive likovi tvoji” u terminu od 16 do 18:30 sati. Radionica „Razmišljaj računalno“ bila je namijenjena učenicima od 4.-7. razreda, a izvoditelj iste bila je Darinka Drabić, prof. U sklopu radionice polaznici su naučili kako rješavati problemske zadatke u računalu razumljivom jeziku. Svladali su svoje prve korake na putu računalnog razmišljanja. Upoznali su se s najjačim alatom za razvoj programa i aplikacija PyCharm, a svoje programe pisali su izradili su u programskom jeziku Python. Kroz radionicu djeca su naučila kako računalo razmišlja, rješavati probleme i razvijati svoju kreativnost.

Radionica “Reži, lijepi oboji neka ožive likovi tvoji” osmišljena je tako da djeci na zabavan i kreativan način približi osnove elektronike u primjeni uz obradu drveta. Izvoditeljica radionice bila je Renata Martinec, učiteljica Tehničke kulture i Fizike.

Na radionici su polaznici izradili uporabni predmet Svjetiljku i učilo-igračku “robota Šaralicu”. Uz zabavno učenje više od tridesetak djece osnovnoškolske dobi u četiri dana razvijalo je svoju kreativnost, motoriku, timski rad, sklapali su prijateljstva i prošli kroz malu školu elektronike gdje su uz pomoć predavača naučili lemiti elektroničke elemente te tako oživjeli svoje tvorevine. Polaznici radionice svoje radove ponijeli su kući. Povratne informacije roditelja su vrlo pozitivne te u skoroj budućnosti udruge planiraju oformiti cjelogodišnji tečaj.

Idući tjedan na redu su radionice “Moje prvo programiranje” i “3D ispis i modeliranje”, pa preporučamo, onima koji to još nisu stigli, da svoje dijete prijave putem online prijavnice.

Predlagač i voditelj projekta “Kaj buš STEM?” je Dejan Drabić, mag. inf., ujedno član koordinacijskog odbora “Grad Čakovec, prijatelj djece”.

Izvor: MIK