Crna kronika 21.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Biciklistima koji drže mobitel kazna 500 kuna

Saborske izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama vozačima bicikala i javnog gradskog prijevoza, točnije tramvaja, zadat će muke po džepu. Oni koji ignoriraju novu zakonsku odredbu zabrane pričanja na mobitel ili slanja SMS poruka u vožnji susrest će se s prekršajnom sankcijom na radost državnog proračuna teškom ne tako malih 500 kuna.  Jednoglasno je izmijenjen članak 196. stavak 3. iz kojeg je izbrisana jedna jedina riječ “motorna”.

Prepravljeni zakon koji je obuhvatio bicikliste i vozače tramvaja sad glasi: “Vozač vozila za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na načine koji bi umanjili mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja motornim vozilom.”

Dok jedni podržavaju novu odluku izglasanu sa 102 glasa kojom se povećava sigurnost u prometu, većina njih negoduje jer, ističu, biciklisti i vozači tramvaja ne ugrožavaju time nikoga, jedino će si ugroziti ionako osiromašen kućni budžet.

Prometni stručnjaci ne dvoje i pohvaljuju novi udar na džep (nesavjesnih) građana jer pisanje poruka, razgovaranje te gledanje u mobitel stravični su neprijatelji svakog sudionika prometa.

- U istoj mjeri su svi opasni, pa tako i biciklisti i tramvajci jer mobitel skreće pažnju s ceste, što automatski za sobom povlači ugrozu i za one koji se pravila pridržavaju, naglašavaju prometni stručnjaci. (hkj, jl)

Izvor: 3095