Crna kronika 13.11.2016. 10:16.

Centar za zaštitu

Broj ovisnika o heroinu ne raste, no problem su nove droge

Jedan građanin Čakovca nedavno je kod stambene zgrade u kojoj živi na čakovečkom Jugu te obližnjim javnim površinama pronašao više komada medicinskih injekcija. Prva asocijacija na takav prizor svima je naravno – narkomanija, a krenuvši tragom informacije o otkriću – istražili smo koliko su u našem kraju takvi pronalasci česti, tko je zadužen za uklanjanje šprica s javnih mjesta i kakva je trenutna situacija u Međimurju kad je ovisnosti o drogama općenito riječ. Po onome što su nam kazali u službama koje se uz ostale bave spomenutom problematikom, injekcije ovisnici na javnim mjestima ipak rijetko odbacuju. Broj ovisnika o heroinu što je i općenito u Hrvatskoj i Europi trend, je u padu (no ponovno raste u Americi), ali s druge strane konstantno raste broj ovisnika o marihuani i takozvanim novim, često legalnim drogama poput galaxya.

- Na tretman u Centar za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti prošle je godine dolazilo ukupno 96 osoba od kojih je 71 bila ovisna o nekom od opijati u koje se svrstavaju i heroin i metadon – droge koje se najčešće konzumiraju intravenozno. Od ostalih 25 osoba, 18 ih je bilo ovisno o kanabinoidima, jedna je bila na tretmanu zbog ecstasya, a pet njih zbog novih droga koje su trenutno i najveći problem. One se prilično jednostavno mogu kupiti i preko interneta, konzumiraju ih mahom mladi, a roditelji zbog lake dostupnosti, nemaju kontrolu nad njima. No, Međimurje je po ukupnom broju ovisnika ispod hrvatskog prosjeka. Naša je stopa 118 na 100.000 stanovnika, a na razini države je 212. Najviše ovisnika je u županijama uz more i u gradu Zagrebu. Prošle smo godine imali ukupno 16 novih osoba u sustavu liječenja, od toga ih je 12 ovisno o marihuani, tri o novim drogama, jedna o ecstasyu, nijedna o heroinu. Dobro je što smo niz nekadašnjih ovisnika o heroinu uspjeli maknuti s ulice, neki su i zaposleni i praktički normalno funkcioniraju, ispričala nam je voditeljica Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje Zavoda za javno zdravstvo Diana Uvodić Đurić, dr.med.

U špricama najčešće metadon

Kad je riječ o slučaju s Juga, Uvodić Đurić napominje da su za pronalazak saznali nakon što ih je elektroničkim porukom obavijestio građanin. Kako djelatnost Zavoda nije uklanjanje medicinskih injekcija s javnih površina, obavijestili su GKP Čakom i nadležne gradske službe, a po onome što je Uvodić Đurić čula, šprice su na kraju uklonili djelatnici Policijske uprave međimurske. Glasnogovornik Policijske uprave međimurske Radovan Gačal kaže međutim da konkretni slučaj u Policijskoj upravi nemaju evidentiran. - Slučajevi pronalaska igala, šprica na području Međimurske županije vrlo su rijetki, a ako se i dogode, najčešće se pronalaze odbačene u haustorima ili napuštenim kućama, dok je sadržaj injekcija u pravilu bila propisana metadonska terapija koju intravenozno konzumiraju ovisnici.

Ako se utvrdi da je netko odložio ili ostavio uporabljene igle i šprice izvan mjesta koja su posebno određena za te svrhe u skladu s propisima koji vrijede za postupanje s opasnim otpadom, fizička osoba može se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 1.000 do 10.000 kuna. Ako pronađu igle i šprice policijski službenici odlažu ih u propisanu kutiju koja se nalazi u prostorijama PU međimurske, nakon čega se kutija sa sadržajem dostavlja poduzeću koje je ovlašteno za zbrinjavanje opasnog otpada, navodi Gačal. I Uvodić Đurić i Gačal na građane apeliraju da u slučaju novog pronalaska igala svakako obavijeste bilo koju od službi da bi se što ranije uklonile.