Crna kronika 07.03.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

ČAKOVEC: Zaustavimo ulično nasilje!

Zgrožen informacijom o (još jednom) napadu huligana na srednjoškolca (20. veljače, na večer na autobusnom kolodvoru u Čakovcu), nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Čakovca dr. sc. Predrag Kočila održao je u četvrtak, 27. veljače konferenciju za novinare na koju su došli - ponudivši sami svoje sudjelovanje u razgovoru s novinarima - i Krešimir Jurčević, načelnik policijske postaje PUM-a u Čakovcu, i glasnogovornik PUM-a Zdravko Kolarić.
U obraćanju novinarima dr. sc. P. Kočila istaknuo je:
- Odlučio sam istupiti javno jer su mi se roditelji pretučenog dječaka i sam dječak obratili s molbom da prenesem njihovo traumatično iskustvo... Opravdan je strah da se takvo nešto može ponoviti ili odigrati po još gorem scenariju. Policija je pronašla počinitelje, ali pretučeni dječak toliko je bio traumatiziran da se čak nije usudio ići na prepoznavanje.
Zato želim ukazati na potrebu hitne reakcije svih institucija koje svojim preventivnim djelovanjem ubuduće moraju spriječiti takve događaje, a Grad Čakovec i Međimurska županija učiniti sve da imamo mir i sigurnost. Ljudi žele mir i ne zanima me kako će se to postići, gradska i županijska vlast moraju nešto poduzeti! Na putu iz škole do autobusnog kolodvora djeca obilaze gradski park, ali i po danu, jer parkom - opće je uvjerenje - vladaju vrane, huligani i narkomani! Moramo stvoriti uvjete da djeca imaju sigurnost kada idu iz škole!
Opisujući kontakte s obitelji pretučenog dječaka koji ide u prvi razred srednje škole, saznao je da je dječak dva dana iza napada išao na državno natjecanje i javio se ocu plačući jer ga je bilo sram zbog vidljivih modrica te dodao da je dobra ilustracija stanja sigurnosti i u skoro isto vrijeme zablježen napad na policijske službenike... Iznio je i ideju da bi se moglo - za opću sigurnost - angažirati i zaštitare, pa čak i višak gradskih i županijskih službenika prekvalificirati za zaštitarsku službu.
K. Jurčević, načelnik PP-a Čakovec, potvrdio je da je policija otkrila počinitelje i podnijela prijavu Općinskom državnom odvjetništvu zbog nanošenja tjelesnih ozljeda, ali i da je ocijenjeno da se radi o međuvršnjačkom nasilju te dodao:
- Park je siguran jer, pogledamo li statistiku, lani je zabilježeno svega 12 narušavanja javnog reda i mira - šest slučajeva vike, šest slučajeva drskog ponašanja te četiri kaznena djela: teška krađa, krađa i dva slučaja nanošenja tjelesnih ozljeda.
U zadnje dvije godine park je pod izuzetnim nadzorom - 2011. godine bilo je samo tristo ophodnji, a 2012. i 2013. godine čak 2.200, policija šest puta dnevno obilazi park.
K. Jurčević pozvao je i građane na suradnju, na što brže obavještavanje policije o neželjenim događajima jer samo tako se pravovremeno može reagirati.
Z. Kolarić dodao je da je lani policija zabilježila 220 slučajeva maloljetničke zloporabe alkohola, o čemu tek obavještava roditelje i nadležne institucije.
Na novinarsko traženje da se komentira tvrdnje i vapaje srednjoškolaca na internetskim portalima da su izloženi nasilju organiziranih skupina (ne samo maloljetnika) Roma koji su i pretukli policijske službenike, da im se otima novac, mobitele, prekapa po torbama ili pretuče nekoga tko ne daje cigarete iz čiste obijesti (jer nije pušač!) baš na putu iz škole, policijski službenici ustvrdili su da nema organiziranih skupina i da se ne radi isključivo o romskim izgrednicima, da se prepoznaje međuvršnjačko nasilje te da policijski službenici nisu pretučeni, nego se takav dojam mogao steći zbog medijskog preuveličavanja.
Zatim su razjasnili i zakonsku definiciju - napad nekim tupim predmetom, bejzbol palicom ili kamenom nije uvijek ugrožavanje života, što objašnjava i činjenicu da policijski operativci već godinama nisu (čak ni kad ih izravno napada petnestak supijanih agresivnih huligana) koristili ni policijske palice ni vatreno oružje.
Marijan Belčić

Izvor: 3071