Crna kronika 21.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:49.

Crna strana života

Rezao živicu i teško stradao
U četvrtak, 14. studenoga u Ulici Mate Lovraka, u Čakovcu dogodila se eksplozija u kojoj je teže ozlijeđen 37-godišnjak iz Ivanovca. On je obavljao hortikulturne radove na okućnici, kojoj je vlasnik 45-godišnji Čakovčanin, kad je prilikom uređivanja živice došlo do eksplozije. Navodno je riječ o ručnoj bombi. Ozlijeđeni je zbrinut u Županijskoj bolnici u Čakovcu, a uzrok eksplozije utvrđuje policija. Događaj će se kvalificirati tek po završetku obrade.

Provjerite dimnjake i bojlere!
Policijska uprava međimurska pred početak sezone grijanja podsjeća na opasnosti koje ona nosi – to su moguće pojave požara, eksplozija i trovanja ugljičnim monoksidom. U priopćenju policije ističu se neka pravila rukovanja i postupanja s uređajima i instalacijama grijanja, gorivim materijalima te nusproduktima grijanja. Plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenike, protočne bojlere) treba obvezno servisirati, što moraju činiti ovlašteni stručni serviseri. Time će se povećati sigurnost i racionalizirati potrošnju goriva. Rajonski dimnjačar, kao ovlaštena i odgovorna stručna osoba, neka obavi preglede i čišćenje dimnjaka i dimovodnih kanala. Njegove savjete treba provesti bez odlaganja, a i poštovati rokove čišćenja dimnjaka i dimovodnih kanala. Redovito treba čistiti i ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonica ili kotlovnica.
Također treba provjeriti nije li dimnjak ložišta oštećen, odnosno ima li građevinskih oštećenja, te je li dimnjak uopće građevinski ispravno izveden. Treba paziti i na to da u blizini otvora za čišćenje dimnjaka ne bude gorivog materijala. Pepeo iz ložišta ne smije se odlagati u vreće, kante ili druge posude od gorivog materijala, ali ni na otvorenom prostoru, neposredno uz gorivi materijal. Treba provjeriti i jesu li električne grijalice i žarulje koje se koristi za zagrijavanje prostora dovoljno udaljene od zapaljivih materijala i je li iz prostora kotlovnice uklonjen sav zapaljivi materijal.
U prostorima u kojima se upotrebljavaju plinska trošila mora biti izvedena ventilacija koja će spriječiti da zbog mogućeg propuštanja dođe do koncentracije plina koja može uzrokovati trovanje korisnika ili stvaranje eksplozivne smjese. Korisnici eventualnu rekonstrukciju ili dogradnju plinskih instalacija moraju prijaviti ovlaštenom distributeru plina i rajonskom dimnjačaru. Također je potrebno provjeriti da se plinske boce ne nalaze u blizini izvora topline (peći na kruta goriva, radijatora i sl.). Samo ispravno izveden sustav grijanja je onaj kojime se može koristiti na siguran i pouzdan način, kaže se na kraju podsjećanja/upozorenja policije.(dk)

Izvor: 3056