Crna kronika 06.04.2017. 22:26. Zadnja izmjena: 06.04.2017. 22:34.

Teške ozljede

Dejan Drk: Slomio mi je čeljust, a Odvjetništvu je dovoljna smiješna rečenica "isprike"

Redakciji lista Međimurja obratio se 19-godišnji Dejan Drk iz Macinca. Ogorčen je dopisom zamjenice općinske državne odvjetnice za mladež u u Čakovcu. Njime je obaviješten kako Odvjetništvo "nema osnove za vođenje kaznenog postupka protiv 18-godišnjaka iz Strahoninca, osumnjičenog da mu je nanio tešku tjelesnu ozljedu".

- To se dogodilo krajem rujna prošle godine. Došao sam prijatelju na rođendan u Brezje, u prostorije nogometnoga kluba. U jednom trenu posvađao sam se s bivšim prijateljem iz Strahoninca. Nije bilo ništa strašno. U tom trenu okrenuo sam glavu i vidio kako mi stolac ide prema glavi. To me je udario taj drugi, njegov prijatelj, aluminijskim stolcem. Nisam ga poznavao od ranije, niti ikada pričao s njim, niti se svađao. I sva je sreća da sam se baš u tom trenu okrenuo. Inače bi me udario u zatiljak i možda čak i ubio.

Pao sam i prijatelj me vukao van iz prostorije. I on je dobio stolcem po glavi i još su bacali stolce za nama. Mama i tata odvezli su me u bolnicu. Donja čeljust slomljena mi je na dva mjesta, imao sam potres mozga i puknut sinusni zid. Tu su i druge površinske ozljede glave; hematom na korijenu nosa, jagodici lica te kvrga na glavi, priča Dejan pred kojim su tek tada bili teški dani. Nakon kraće hospitalizacije u čakovečkoj Bolnici (predočio nam je otpusno pismo) prebačen je u kliniku, u Zagreb, gdje je operiran. Ozljede su bile toliko teške da ih u našoj Bolnici nisu mogli sanirati.

- Nakon oporavka, prolazilo je vrijeme i ja nisam imao pojma što se događa, nitko me o ničemu nije obavještavao. Ne znam ni kako je istraga završila, niti što je pokrenuto. U Odvjetništvu sam bio jednom i rekli su mi da je presuđeno i da je dobio kaznu koju mora ispuniti do određenog datuma. Mom odvjetniku su rekli da nije ništa presuđeno. Kako god bilo, evo, sad sam dobio taj njihov dopis. U njemu piše da odustaju od kaznenog postupka, a riječ je o nanošenju teške tjelesne ozljede, koja me na određeno vrijeme onesposobila za rad, izgubio sam jedan posao i prestao sanjati o sportskoj karijeri. Uz taj dopis poslali su jedan list papira na kojem, u 18 riječi, stoji nekakva, kao, njegova isprika!? Koja je ovdje poruka poslana? Da možete nekoga teško ozlijediti, ugroziti mu život i ispričat mu se jednom rečenicom na papiru?! I to je to - ogorčen je Dejan Drk.

"NIJE BILO U NAMJERI"

Predočio nam je dopis odvjetništva. U njemu piše kako su postupali sukladno odredbama Zakona o sudovima za mladež. Kažu da nemaju osnove za kazneni postupak jer su ocijenili da daljnje postupanje ne bi bilo svrhovito jer je osumnjičenik uredno i u zadanom roku izvršio tri posebne obveze iz članka 72. Zakona o sudovima za mladež koje su mu bile naložene: da se ispriča oštećeniku, prema vlastitim mogućnostima popravi nanesenu štetu i da se uključi u psihosocijalni tretman u savjetovalištu za mlade.

U poruci, koja ni nije poslana oštećenome, već je, dakle, stigla kao privitak dopisu Odvjetništva, rukom napisano, stoji: "Ja ... se ovim putem ispričavam tebi Dejanu Drku zbog nanesenih ozljeda. Nije bilo u namjeri". Što se tiče popravaljanja nanesene štete, Dejan Drk kaže da mu nikakvu štetu nije popravio niti nadoknadio.

Odvjetništvo u dopisu ne navodi koje je tijelo naložilo te obveze, čija je to odluka. Također, ne obrazlažu (te nije jasno) zašto su mogućnost odustajanja od kaznenog postupka primijenili na punoljetnu osobu (mlađeg punoljetnika) - budući da članak 72. na koji se pozivaju to predviđa za maloljetnike. Osumnjičenik je 25. rujna, kad se dogodio incident u prostorima Hajduka iz Brezja, imao navršenih 18 godina. Policija je događaj kvalificirala kao nanošenje teške tjelesne ozljede.