Crna kronika 31.08.2016. 13:37.

Suđenje

Elvis Ademi, jedan od optuženih za ubojstvo 74-godišnjeg Jožefa Matulina, obraća se javnosti

Nevin sam dok mi se ne dokaže krivnja

Za sudski ishod u slučaju ubojstva 74-godišnjeg Jožefa Matulina iz Donje Dubrave vlada veliki interes međimurske javnosti. Nesretni Jožef Matulin mučki je ubijen i opljačkan  svojem domu u noći na 18. siječnja, a za teško ubojstvo optuženi su Elvis Ademi iz Donje Dubrave i Ivan Časek iz Varaždina. Optuženici se trenutno nalaze u istražnom zatvoru. Elvis Ademi smatra da su mu povrijeđena prava člankom objavljenim (i istaknutim na naslovnici naših novina) od 25. srpnja, te se poželio javnosti obratiti putem svog odvjetnika:

"Iz predmetnog naslova proizlazi da je već u tom trenutku bila nedvojbeno utvrđena krivnja moje stranke za počinjenje jednog ili više kaznenih djela na štetu Jožefa Matulina tj. da je u tom trenutku već bila donijeta pravomoćna sudska odluka, kojom bi moja stranka bila proglašena krivom za počinjenje jednog ili više kaznenih djela na štetu Jožefa Matulina.

Međutim, kao što Vam je poznato, u trenutku objave predmetnog naslova, nije bila donijeta pravomoćna sudska odluka kojom bi bila utvrđena krivnja Elvisa Ademija za počinjenje bilo kakvog kaznenog djela na štetu Jožefa Matulina.

U tom smislu Vam ukazujemo na odredbu iz čl. 3. Zakona o kaznenom postupku, kojom je propisano da je svatko nedužan i nitko ga ne može smatrati krivim za kazneno djelo, dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne utvrdi krivnja. Istim člankom je, dakle, uređeno načelo tzv. presumpcije nevinosti, kao jedno od temeljnih načela kaznenog postupka, demokratskog i ustavnopravnog poretka.

Ujedno Vam ukazujemo na odredbu iz čl. 6. Zakona o sudovima, kojom je propisano da je zabranjen svaki oblik utjecaja na donošenje sudske odluke, posebno svaki oblik prisile prema sucima, zlouporaba javnih ovlasti i osobnog utjecaja te korištenje medija i javnih istupanja na način suprotan načelima demokratskog društva, a koje ima za svrhu utjecaj na tijek i ishod sudskih postupaka.

I konačno, ukazujemo Vam da je na opisani način počinjeno kazneno djelo Klevete u kvalificiranom obliku, a koje kazneno djelo čini onaj tko putem tiska za nekoga iznese ili pronese neistinitu činjeničnu tvrdnju koja može škoditi njegovoj časti ili ugledu, znajući da je neistinita, a zbog čega je ta tvrdnja postala pristupačna većem broju osoba. U tom smislu ističemo da je predmetni naslov objavljen na naslovnici tjednika »Međimurje«, a za koji tjednik se ističe da se radi o "najčitanijim županijskim novinama u Hrvatskoj" te su informacije koje isti tjednik objavljuje, dostupne velikom broju ljudi. Zbog toga je isti naslov prouzročio, ne samo šok i zgražanje Elvisa Ademija, već i njegove cjelokupne obitelji kao i drugih ljudi koji su prilazili Elvisu Ademiju i članovima njegove obitelji te su njega i njih napadali i smatrali Elvisa Ademija krivim za počinjenje, s vaše strane, insinuiranih kaznenih djela na štetu Jožefa Matulina, a što je sve prouzročilo povredu interesa i prava na dostojanstvo, čast i ugled Elvisa Ademija i njegove obitelji.

Prema tome, a s obzirom na gore citirane odredbe Zakona o kaznenom postupku, Zakona o sudovima te Kaznenog zakona, spornim naslovom povrijeđeno je pravo na dostojanstvo, čast i ugled Elvisa Ademija, zatim, povrijeđeno je i načelo tzv. presumpcije nevinosti, a ujedno isti naslov predstavlja nedopušten utjecaj na donošenje sudske odluke te na tijek i ishod sudskog postupka, kao i kazneno djelo klevete u kvalificiranom obliku", piše odvjetnik E. Ademija.

Foto: Jožef Matulin umoren je u noći na 18. siječnja

O događaju i razrješenju ubojstva smo pisali ovdje.