Crna kronika 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:14.

GASTROART: Policija nadzirala skup!

U Scheierovoj zgradi u Čakovcu 14. siječnja je predstavljen projekt Gastroart vrijedan gotovo 150 000 eura koji putem IPA programa financira Europska unija. Nositelji projekta su Centar za socijalnu skrb Čakovec, Osnovna škola Orehovica i Udruga za obrazovanje Roma Uzor. Do studenog ove godine, pokušat će se doseći ciljevi - promocija socijalnog uključivanja dugotrajno nezaposlenih korisnika socijalne pomoći kroz potporu njihovom ulasku na tržište rada.
Korisnici projekta su dugotrajno nezaposlene osobe, pripadnici romske nacionalne manjine, osobe koje imaju završeno samo osnovnoškolsko obrazovanje i stalni korisnici socijalne pomoći. Aktivnosti koje projekt podrazumijeva su kreiranje kurikula za edukaciju za zvanje pomoćnog kuhara, te uključivanje 20 korisnika u edukaciju, zatim organizacija radionica za djecu polaznike navedenog edukativnog programa, organiziranje stručne podrške polaznicima, predstavljanje projekta poslodavcima i javnosti, studijska putovanja u Sloveniju i Makedoniju te organizacija okruglog stola i simpozija.
I sve su to jasno i koncizno iznijeli voditeljica projekta Margareta Mihalic, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec Antonija Canjuga i predsjednik Uzora Dragan Ignac, ali većina publike im je bila - “guha”. Nažalost, uz ozbiljne sudionike skupa, okupila se i nekolicina romskih vođa te “raspalila” po novom Zakonu prema kojem “ne može Rom imati automobil i istovremeno primati socijalnu pomoć”. Uskoro se u dnu dvorane pojavilo dvoje policijskih službenika. Rome je pokušao smiriti pročelnik županijskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Branko Sušec, pozvavši ih da o nabrojenim temama i problemima porazgovaraju na drugom mjestu, u drugom terminu.
Željka Drljić

Izvor: 3067