Crna kronika 18.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

HGSS i u Međimurju

Međimurska županija dobit će podružnicu Hrvatske gorske službe spašavanja, neprofitnu udrugu koja 24 sata dnevno, cijele godine, brine o sigurnosti građana. Ova udruga spašava i pomaže stradalnicima u mnogim teškim situacijama poput poplava, traži izgubljene osobe na nepristupačnim terenima, pomaže na svim poljima na kojima njihova stručnost dolazi do izražaja.

Na sastanku održanom u uredu župana Matije Posavca dogovoreno je da se osnivačka skupština Gorske službe spašavanja za područje Međimurske županije održi 21. srpnja 2014. godine.

- Iako se neki čude zašto u Međimurju gorska služba spašavanja, napominjem - mi ne djelujemo samo po planinama, nego na svim područjima izvan naselja, rekao je glavni tajnik HGSS-a Darko Berljak koji je zajedno s kolegama istaknuo zadovoljstvo spremnošću županijske vlasti u realizaciji ovog projekta.

- Međimurska županija jedina je dosad bila bez gorske službe spašavanja u Hrvatskoj, a neki događaji iz prošlosti, poput poplava u Pušćinama ili s druge strane one s izgubljenim osobama, sugeriraju nam da ćemo odsad biti spremniji, organiziraniji nego prije, istaknuo je župan Posavec. S obzirom na dosadašnja iskustva, u Međimurju će spasitelji najviše posla vjerojatno imati s potragama u rijekama Muri i Dravi. 

Prema trenutnim informacijama, zaniteresiranih za članstvo ima u brojnim međimurskim planinarskim društvima.

Da podsjetimo - HGSS ima oko 800 članova koji za svoj rad ne dobivaju plaću. Rad same udruge financira se dijelom iz državnog proračuna, a s jedinicama lokalne uprave i samouprave sklapaju se sporazumi o zajedničkom interesu.

Izvor: 3090