Crna kronika 20.06.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:06.

I policija se očitovala o slučaju „Express-tours“. Šteta (zasad) 75.000 kuna

Policijska uprava međimurska službeno se, u svom dnevnom izvješću od četvrtka, očitovala o slučaju čakovečke turističke agencije „Express-tours“, odnosno nestanku njenog vlasnika Tihomira Kokoleka i novca koji su uplatili roditelji učenika niza međimurskih i hrvatskih škola za izlete i maturalna putovanja.

 

U izvješću se navodi da je Policijska uprava međimurska zaprimila kaznene prijave osnovnih škola Donja Dubrava i Ivanovec o prijevarama roditelja učenika koji su trebali otputovati na maturalno putovanje u organizaciji turističke agencije Express-tours iz Čakovca. Materijalna šteta procjenjuje se na oko 75.000 kuna. U suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom provode se kriminalistička istraživanja s ciljem utvrđivanja svih okolnosti počinjenja ovih kaznenih djela. Ujedno, istraživanja će se proširiti i na druge slučajeve prijevara. Vlasnik turističke agencije trenutno je nedostupan policiji te se u okviru zakonskih nadležnosti poduzimaju određene mjere i radnje kako bi se pronašao, javlja policija. Podsjetimo, prema neslužbenim informacijama Tihomir Kokolek nalazi se u Tunisu. U nastavku pročitajte širi članak iz našeg ovotjednog tiskanog izdanja, a nove detalje donosimo u idućem broju lista „Međimurje“ u ponedjeljak.

 

 

KAKO JE VLASNIK ČAKOVEČKE TURISTIČKE AGENCIJE „EXPRESS-TOURS“ RAZBJESNIO RODITELJE DILJEM HRVATSKE

 

Gdje su Tihomir Kokolek  i novac za male maturalce?

 

Međimursku, ali i hrvatsku javnost prošli je tjedan prenerazio slučaj čakovečke turističke agencije „Express-tours“, odnosno odlazak u nepoznato njenog vlasnika i voditelja čakovečke 48-godišnjeg Tihomira Kokoleka iz Ludbrega. Zbog njega su naime, po svemu sudeći, no pričekajmo da policija utvrdi činjenice – stotine djece iz nekoliko međimurskih, a ukupno 19 osnovnih škola iz cijele zemlje uskraćena za izlete i „male“ maturalace. Kokolek je nestao prošle nedjelje. Još se, kako doznajemo, u utorak javljao turističkim vodičima na terenu, no od tada – nema mu ni traga. Počelo se špekulirati da otputovao u Tunis, no do zaključenja ovog broja našeg tjednika, tu informaciju nije potvrdio nitko. Kokolek se u četvrtak javio medijima kratko poručivši da „ne bježi“ te da će svim roditeljima novac biti vraćen. Agenciji je naime upravo od prošlog utorka blokiran račun, a djeci onemogućen odlazak na ranije plaćena putovanja. Roditelji su izlete platili, no „Express-tours“ nije ugovorio aranžmane za niz odredišta. Afera je u javnost procurila nakon što je zbog spomenutog Osnovna škola Donja Dubrava podnijela prijavu Policijskoj upravi međimurskoj. Istim se povodom zatim oglasila i Osnovna škola „Tomaša Goričanca“ Mala Subotica. A od prevarenih međimurskih škola listu još čine OŠ Donji Kraljevec, OŠ Štrigova ( po 2 izleta), OŠ Kuršanec i OŠ Ivanovec. Posredstvom agencije učenici i nastavnici škola iz Murskog Središća i Kotoribe otputovali su na izlet u Šibenik, smješteni su u hotel, no propalo im je nekoliko izleta planiranih u okviru ekskurzije. Tamošnji hotel „Solaris“ primio ih je, unatoč tome što, kako su kazali, imaju ranija loša iskustva s agencijom i što također nije uplaćen novac. Izigrani su i učenici iz Osnovne škole Gelsi s riječkog područja koji su boravili u Međimurju. Kako im iz agencije nije poslan autobus umjesto planiranih izleta po našem kraju, dan su proveli u hotelu Kralj u Donjem Kraljevcu. Slično se dogodilo i s nekoliko škola s istarskog područja koje su trebale na put u Slavoniju.

 

U međuvremenu, već početkom tjedna priopćenjem za javnost reagirali su i djelatnici agencije. I oni, kažu, ne znaju gdje je nestao njihov direktor.  Budući da je u tijeku poslovna sezona na naše učestale pozive, a vezano uz poslovanje agencije, izbjegavao je odgovoriti na pitanje kada se vraća i gdje je, da bi se naposljetku u nekoliko navrata javljala govorna pošta na slovenskom i engleskom jeziku. Slijedom toga podnijeta je prijava Policijskoj upravi međimurskoj.

 

U svojem očitovanju potvrđuju i da je račun agencije u blokadi. –Budući da nemamo nikakve ovlasti za odlučivanje, potpisivanje ili poduzimanje bilo kakvih aktivnosti i radnji vezanih uz poslovanje agencije, a u odsutnosti voditelja, jedini što možemo učiniti jest savjetovati oštećene, a u svezi potraživanja koja su zagarantirana potpisanim ugovorom o putovanju da ih pokušaju realizirati pravnim putem. Za zaštitu naših prava i potraživanja i mi smo prisiljeni zatražiti pravnu pomoć. Svjesni smo i razumijemo opravdani revolt i ogorčenost svih oštećenih, uz veliku ispriku svima, ali ponavljamo, u skladu s našim (ne)ovlastima to je jedino što smijemo i možemo poduzeti, navode uz zamolbu za „razumijevanje svima nemile situacije“.

 

Zaposlenici su također prevareni, no prijeti im se

 

I osobno smo porazgovarali s troje djelatnika koji se, razumljivo, nisu željeli fotografirati niti javno istupati s imenima i prezimenima. Ni krivi, ni dužni te, kažu, također prevareni i iznenađeni naglim nestankom svog direktora čitav su se tjedan suočavali s ljutim roditeljima od kojih su neki, prijetili ne samo njima već i njihovoj djeci. Što osobno, što preko društvenih mreža. 

 

-Neki misle i da pokušavamo izbjeći kontakt s roditeljima, no zaposleni smo na pola radnog vremena i u agenciji ne smijemo ostati duže od 11 sati do koliko je radno vrijeme. Iznimno nam je turistička inspekcija dozvolila da radimo nešto duže, upravo s ciljem da ponajprije zbog roditelja zbrojimo iznos nastale štete. To je obiman posao jer putovanje prema zakonu roditelji plaćaju izravno nama, dakle bez škole kao posrednika. I mi smo izigrani. Račun je u blokadi, nema nam direktora, dakle ne može nam ni podijeliti otkaze. Ako sami damo otkaze gubimo prava na Zavodu za zapošljavanje, a uza sve to, kako direktora nema, bijes javnosti usmjeren je na nas, požalili su nam se djelatnici „Express-toursa“.

 

Ujedno su odbacili pojedine tvrdnje objavljene na društvenim mrežama da je sličnih problema bilo i prijašnjih godina. Svatko tko radi može i pogriješiti, no većih problema nije bilo. Radilo se o stvarima tipa da je roditelj došao u agenciju žaleći i se na hranu u nekom hotelu u kojem je njegovo dijete boravilo. Što se tiče financija, kao i mnogi, i mi imamo problema s naplatom. Prošle smo godine organizirali putovanja za 168 grupa. Samo njih 5 u potpunosti je platilo. Agencija postoji od 1998. Godine. Sva naša potraživanja do 2009. godine dužnicima smo otpisali. Kad bi naplatili samo manji dio novih već bi mogli poslovati redovno, dodali su. Ukupna šteta još se zbraja, no prema nekim procjenama, radi se o više stotina tisuća kuna.

 

Izvor: 3138