Crna kronika 08.06.2017. 23:13. Zadnja izmjena: 08.06.2017. 23:16.

Smaknut hicem

Ivan Brda iz Križovca svjedoči o slučaju usmrćivanja psa vatrenim oružjem

- Nešto sam radio u dvorištu kad sam odjednom začuo pucanj. Prošao sam ratište, pa jako dobro znam kako zvuči pucanj iz vatrenog oružja. Otišao sam do susjeda. U dnevnom boravku sjedili su gazda, lovac i još jedan čovjek, a na terasi ispred kuće u lokvi krvi ležao je ubijen pas, ispričao nam je Ivan Brda (47) iz Križovca, umirovljeni ratni vojni invalid koji je 24. svibnja policiji prijavio slučaj usmrćivanja psa iz vatrenog oružja.

Situacija se, prema riječima našeg sugovornika, počela zahuktavati dan ranije, u utorak, 23. svibnja. - Kasno navečer zvonio mi je mobitel. Kad sam vidio propušten poziv od naših susjeda pomislio sam da su mi konji pobjegli iz staje, što su mi inače znali javiti. Nazvao sam ih. Javila se snaha. Zvučala je uplašeno. Rekla mi je da je njihov zlatni retriver ugrizao gazdaricu, priča I. Brda.

Otišao je, kaže, pomoći. Gazda i gazdarica otišli su u službu hitne pomoći, a susjeda se bojala izaći iz kuće. - Vidio sam na psu da je bio uplašen, tužan... Inače je uvijek bio veseo i mahao repom, a sad je bio utučen. Stavio sam mu povodac, ali nije htio ili nije mogao ustati. Možda ga je nešto boljelo. Rekao sam joj da s njim nešto nije u redu, na što mi je odgovorila da će ga dati uspavati. Upozorio sam da to ne smiju učiniti jer pas nakon ugriza mora deset dana biti u karanteni i na promatranju, naglasio je Križovčanin.

Svoje susjede posjetio je i idući dan, samo nekoliko minuta prije nego se Križovcem prolomio zvuk pucnja iz vatrenog oružja. - Pas je i dalje bio na mjestu gdje sam ga privezao. Vidjelo se na njemu, kao što se i na čovjeku vidi, da je bolestan. Iz kuće je izašao gazdin sin i objasnio mi da su zvali veterinare, ali su im rekli da neće doći po psa, već ga oni sami moraju dovesti. Rekao mi je da ga uzmem ili će ga uspavati. Nije mi bilo ni u primisli da će ga dati ustrijeliti, teška srca prisjetio se naš sugovornik, vlasnik čak šest pasa i veliki ljubitelj životinja.

Egzekucija

Na poziv Ivana Brde na teren su izašli policijski službenici Policijske postaje M. Središće. - Policajci su korektno obavili svoj posao. Sve sam im ispričao i rekao da ne znam tko je upucao psa – lovac ili gazda, no, znam da taj pas nije ustrijeljen u afektu. On je ubijen drugi dan, hladno. To je bila egzekucija!, svjedoči Brda. Tim činom, ističe, prekršeno je više zakona, među kojima je i onaj o oružju. - Lovac ne smije ići u naseljeno mjesto s oružjem, niti smije pucati bliže od 300 metara od naseljenog mjesta. Također ne smije dati oružje čovjeku koji nema dozvolu. Za primjer drugim, pogotovo lovcima, ovaj slučaj se ne smije zataškati. Pravosuđe mora odraditi svoj posao, zaključio je naš sugovornik.

Godinu dana zatvora?

Upit smo proslijedili i Policijskoj upravi međimurskoj. U službenom odgovoru piše da je policija nakon izlaska na mjesto događaja utvrdila da je 55-godišnjak hicem iz lovačke puške usmrtio zlatnog retrivera u vlasništvu 62-godišnjaka iz Križovca, u njegovu obiteljsku dvorištu. Pas je prethodno ugrizao 60-godišnju ukućanku koja je zadobila lakše tjelesne ozljede. Kriminalistička istraživanja još su u tijeku, a o događaju su obaviješteni nadležni državni odvjetnik te lovna i veterinarska inspekcija. Postoji indicija da se radi o počinjenju kaznenog djela ubijanja ili mučenja životinja za što je predviđena kazna zatvora do godine dana.

- Kada utvrdimo da postoje elementi kaznenog djela ili prekršaja policija će počinitelju privremeno oduzeti vatreno oružje, a konačnu odluku o oduzimanju donosi sud, odgovorili su nam iz PUM-a. Komentar smo potražili i od vlasnika psa koji je odbio dati izjavu za medije, navodeći da je svoju stranu priče ispričao policiji.

Ljubimci nisu igračke

Našeg sugovornika I. Brdu iznenadila je činjenica da su njegovi susjedi dali usmrtiti svog psa zbog traume koju su proživjeli u prošlosti. - Prije 15-ak godina lovci su slučajno ustrijelili njihovog tadašnjeg psa. Sjećam se da je vladala velika žalost u kući. Svi su bili ljuti i ogorčeni na lovce, naglašava Križovčanin. Nakon tog psa, kaže, nabavili su drugog, no, ni on nije dočekao starost.
- Sve je bilo u redu kad je pas bio mali. Kad je odrastao počeo je režati i lajati jer se borio za dominaciju. Očito su ga se uplašili i dali ga uspavati. Već sam se tada "zavkačio" sa susjedom i rekao mu da se to tako ne radi. Pas nije igračka. Nije dovoljno dati mu hranu i voditi ga veterinaru kad je bolestan. O psu treba brinuti i s njim provoditi vrijeme, kaže Brda.