Crna kronika 03.02.2018. 09:12. Zadnja izmjena: 03.02.2018. 09:12.

Čakovec

Još jedna istraga protiv čakovečkog 'gospodarstvenika'

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv 60 i 53-godišnjaka te jedne tvrtke. Osumnjičeni su za kaznena djela utaje poreza ili carine, pranja novca, povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te krivotvorenje službene ili poslovne isprave.  Kako doznajemo, 60-godišnjak je građanin Čakovca; riječ je o osobi koja je već prošla kroz brojne istrage i suđenja zbog kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta te je više puta osuđivan.

Osnovano se sumnja da je od siječnja 2013. do svibnja 2014. godine, kao zastupnik jedne čakovečke tvrtke izbjegao plaćanje poreznih obveza tvrtke u visini od gotovo 18 milijuna kuna! Odvjetništvo je priopćenjem javno objavilo da nije obračunao PDV pri uvozu više od 30 osobnih automobila iz Češke, Italije i Njemačke, niti na utvrđeni manjak robe, odbijao je pretporez za usluge koje nisu obavljene...

Sumnja se i da je s 53-godišnjakom iz Zagreba tijekom 2014. godine prikrivao utaju poreza tvrtke kojoj je Zagrepčanin direktor. Naime, u poslovnim knjigama evidentirali su fiktivne ulazne račune i račune za isporuku građevinskog materijala. Materijal u stvarnosti nije isporučen, no, Zagrepčanin je svejedno platio njegovoj tvrtki. Čakovčanin je potom podigao više od 100 tisuća kuna, koje su podijelili.