Crna kronika 21.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Krađe i samozaštita

Ostao bez traktorske kosilice

IVANOVEC - Traktorsku kosilicu vrijednu više tisuća kuna ukrao je nepoznati počinitelj tijekom noći s petka, 8. na subotu, 9. kolovoza.  „Plijen“, inače u vlasništvu muškarca iz Čakovca, se nalazio u nezaključanoj šupi u Ulici Grabanice, u Ivanovcu.

„Pripreme“ za zimu

KNEZOVEC - U vremenskom razdoblju od 15. srpnja do 5. kolovoza u šumskom predjelu zvanom Borovje, u blizini Knezovca nepoznati je počinitelj porušio i odvezao više stabala. Vlasnicu šume, ženu iz Šenkovca, time je oštetio za nekoliko tisuća kuna.

„Opelješio“ 

domaćinstvo

OREHOVICA - Tijekom noći s petka, 8. na subotu, 9. kolovoza nepoznati je počinitelj u dvorištu obiteljske kuće u Ulici Josipa Slavenskog, u Orehovici provalio u garažu te ukrao  razni alat, građevinska kolica, električne kablove i više komada peradi. Materijalna šteta procjenjuje se na više tisuća kuna.

Otključan 

automobil skupo ga stajao

ČAKOVEC - To što nije zaključao osobni automobil skupo je stajalo muškarca iz Mačkovca kad je u utorak, 12. kolovoza, oko 13:30 sati iz njegovog vozila parkiranog u čakovečkoj Ulici ZAVNOH-a nepoznati lopov otuđio torbicu u kojoj su se nalazili fotoaparat, mobitel, osobni dokumenti, bankovne kartice i novac. Vlasnik je oštećen za više tisuća kuna.

Ukradene hranilice od inoxa

ČAKOVEC - Šteta od čak nekoliko desetaka tisuća kuna nastala je zbog krađe počinjene u razdoblju između  29. srpnja i 13. kolovoza u Trnavskoj ulici, u Čakovcu. Nepoznati je lopov tamo provalio u objekt farme jednog čakovečkog poduzeća te demontirao i ukrao hranilice od inoxa i električne kablove.

Još jedna 

provala u kiosk 

ČAKOVEC - Novu u nizu krađa, kakve se događaju gotovo svakodnevno, policija je zabilježila tijekom noći s utorka, 12. na srijedu, 13. kolovoza. Nepoznati je kradljivac iz kioska u Ulici Valenta Morandinija, u Čakovcu, u vlasništvu jednog čakovečkog poduzeća, ukrao novac i cigarete.

Osumnjičen za krađu

Tijekom noći u srijedu, 13. kolovoza u Čakovečkoj ulici, u Nedelišću provaljeno je u ugostiteljski objekt iz kojeg je ukradeno nekoliko tisuća kuna te u obližnji stan u kojem je počinitelj ispreturao stvari, no, očito nije pronašao ništa „zanimljivo“. Nakon kriminalističkog istraživanja, policija je za  provalu, odnosno, krađu osumnjičila 25-godišnjaka iz Nedelišća. On će biti kazneno prijavljen općinskom državnom odvjetniku u Čakovcu.

Osim kokoši, 

kradu i - ovnove 

Krađe kokoši, pilića, pataka ili zečeva u našem kraju gotovo da više ni nisu vijest. No, krade se i krupnija stoka. Tijekom noći s ponedjeljak na utorak, 11. na 12. kolovoza nepoznati je počinitelj s ranča u Sajmišnoj ulici, u Nedelišću, u vlasništvu muškarca iz istog mjesta, „ukrao“ ovna teškog 100 kilograma. Životinju je, pretpostavlja policija, najprije priklao, a potom odnio meso. Šteta se procjenjuje na 1.600 kuna.

 

 

S obzirom da je u posljednje vrijeme zabilježeno više krađa iz nezaključanih objekata i vozila, Policijska uprava međimurska objavila je priopćenje u kojem građane podsjeća na mjere samozaštite.

• Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Ako idete nakratko iz stana u posjetu susjedu, prijatelju ili porodici, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata jer lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u vaš stan i u kratkom vremenu odnose novac, zlatni nakit ili vredniju tehničku robu.

• Nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka.

• U stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata, pa se osigurajte dobrom bravom i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata.

• Na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, velike staklene površine na vratima i sl., pa ugradite dodatnu zaštitu.

• Postavite vanjsko osvjetljenje jer lopovi vole mrak. Možete odabrati rasvjetu tijekom cijele noći (automatski se pali u sumrak), svjetiljke sa senzorom za kretanje ili osvjetljenje upravljano automatskim vremenskim prekidačem.

• Imovinu koja vam je udaljena od mjesta stanovanja ili rada, u dogovoru sa susjedima ili prijateljima, češće obilazite.

• Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i sličnim - lopovi znaju da ondje treba tražiti.

• Ne pričajte svima da nekamo putujete i ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici ili društvenim mrežama (Facebook, Twitter i sl.). Također, nemojte razglasiti «na sva zvona» da ste upravo dobili plaću, kupili nove kućanske uređaje ili uštedjeli veću svotu.

• Kod nenajavljenih i nepoznatih posjeta ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je i što želi, ne nasjedajte na trikove poput ponude knjiga i drugih proizvoda na prodaju ili raspitivanju o određenim osobama. Budite sumnjičavi jer provalnici prije krađa provjeravaju i prikupljaju podatke o mogućnosti provala i krađa.

• Neznanci koji obilaze zgrade i kuće mogu biti provalnici, pa zapamtite njihov izgled ili registarsku oznaku vozila.

Prilikom uočavanja bilo kakvih sumnjivih događaja ili osoba neobičnog ponašanja u blizini vašeg doma ili poslovnog prostora, ne dvojite, odmah nazovite policiju na broj 192, poručuju iz Policijske uprave.

V. Kelkedi

Izvor: 3095