Crna kronika 07.11.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:31.

Kriptiraju sve podatke u računalu i traže otkupninu

Posljednjih dana tvrtkama u Međimurju počele su stizati elektroničke poruke s poveznicom koja upućuje na određenu internetsku adresu. No "klikom" na poveznicu započinje automatsko preuzimanje komprimirane datoteke (.zip) koja sadrži štetnu izvršnu datoteku (.exe). Ona kodira, tj. kriptira sve sadržaje zaraženog računala, nakon čega se od korisnika traži plaćanje otkupnine za "ključ" za dekodiranje.

- Zanimljivo je to što pošiljatelj poruke traži da se otkupnina uplati u virtualnoj valuti Bitcoin. Trenutna vrijednost jednog Bitcoina je oko 370 eura - kažu u Policijskoj upravi međimurskoj. Dodaju kako je za sad jedan poslovni subjekt iz Međimurja napad prijavio policiji. Riječ je, kažu, o udruzi građana s područja Grada Čakovca. Otvorili su poruku i aktivirana je izvršna datoteka te su im kriptirane sve datoteke na računalu, čime su postale neupotrebljive.

U policiji upozoravaju da takve elektroničke poruke ne otvaraju te da, naročito, ne "klikaju" na poveznice. Poruke su, dodaju, zasad na njemačkom i engleskom jeziku.

 

Izvor: 3158