Crna kronika 29.09.2020. 10:21. Zadnja izmjena: 29.09.2020. 10:22.

Policija javlja...

Mađarski državljanin osumnjičen za utaju poreza

Provedenim kriminalističkim istraživanjem temeljem zahtjeva nadležnog državnog odvjetništva i podnijete kaznene prijave nadležne porezne uprave, osnovano se sumnja kako je mađarski državljanin rođen 1984. godine, počinio kazneno djelo utaje poreza ili carine.

Naime, sumnja se da je osumnjičeni u svojstvu direktora i odgovorne osobe u trgovačkom društvu iz Preloga, kako bi izbjegao plaćanje poreza na dodanu vrijednost za razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca 2016. godine, neosnovano iskazao odbitak pretporeza od stjecanja dobara unutar Europske unije, a koja nisu dopremljena u Republiku Hrvatsku i to u iznosu nešto većem od 2 milijuna kuna. Pritom je koristio PDV ID broj koji je izdan u Republici Hrvatskoj.

Ujedno, osumnjičeni je koristio oslobođenje od plaćanja PDV-a, suprotno odredbama Zakona o porezu na dodanu vrijednost u iznosu nešto većem od pola milijuna kuna, a koje je od utjecaja za utvrđivanje porezne obveze.

Na opisane načine nepravilno i nezakonito je obračunat porez na dodanu vrijednost te su uskraćena davanja u državni proračun Republike Hrvatske za nešto više od 2.500.000 kuna.

Protiv 36-godišnjeg mađarskog državljana podnijet će se posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu, kao dopuna prethodno podnijetoj kaznenoj prijavi.