Crna kronika 28.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:49.

MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI: Brojke su zabrinjavajuće

Županijsko Povjerenstvo za suzbijanje zloporabe opojnih droga, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo i školama, osmislio je programe koji će se od 15. studenoga do 15. prosinca odvijati u okviru Mjeseca borbe protiv ovisnosti. Predsjednica Povjerenstva i dožupanica Sandra Herman ističe da će akcije koordinirano biti provedene i u suradnji s Policijskom upravom međimurskom, Centrom za socijalni rad i drugim institucijama.
Dijana Uvodić-Đurić, dr. med., voditeljica Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje, u tom smislu naglašava problematično visoku zastupljenost alkoholizma kod mladih.
- Alkoholizam je najraširenija i najstarija ovisnost koja godišnje u svijetu uzme 2,5 milijuna ljudskih života. U Međimurju je alkoholizam peti po redu uzročnik smrti, a mladi upravo s alkoholom prvo dolaze u doticaj. Istraživanja koja smo proveli prije pet godina ukazuju da prva iskustva s pijenjem alkohola djeca imaju u dobi od 13 godina, dakle u 7. razredu osnovne škole, no, iskustva nam pokazuju da to biva i ranije. Brine nas to što ova ovisnost vodi u korištenje ilegalnih sredstava ovisnosti i sve češće njihovo kombiniranje sa sredstvima za smirenje, marihuanom, ekstazijem, sintetskim kanabinoidima. Mladi za to nemaju razvijen osjećaj opreza - ističe doktorica Uvodić-Đurić. Djelatnost Školske medicine pri ZZJZ-u surađuje sa školama tako da svaka škola ima svog liječnika, educiranog za rad s navedenim problemima. To je rijedak primjer takvog djelovanja u Hrvatskoj i zato su škole pozvane da koriste znanja i dostupnost liječnika. - Mi ćemo i u ovom mjesecu provesti istraživanje o
Brojke su zabrinjavajuće, a iza brojki se kriju sudbine pojedinaca i njihovih obitelji - naglašava Dijana Uvodić-Đurić.
Sve škole
pozvane na
izradu letaka
Andreja Zadravec-Baranašić voditeljica je školskih programa za prevenciju ovisnosti. Ona ističe da će u Mjesecu borbe protiv ovisnosti raditi pod motom Pokrenimo zajednicu u prevenciji ovisničkog ponašanja mladih.
- Svaka će škola izraditi svoj letak kojim propagira borbu protiv ovisnosti i preventivu. Učenici će ih dijeliti građanima u prilikama koje oni procjene da mogu imati najviše efekta. Završni susret imat ćemo 11. prosinca u OŠ Belica za učenike 7. i 8. razreda osnovnih škola i za polaznike 1. i 2. razreda srednjih škola - najavljuje Andreja Zadravec-Baranašić.
A. Ličanin

Izvor: 3057