Crna kronika 21.08.2018. 08:45. Zadnja izmjena: 21.08.2018. 08:45.

Brzina

Nadzor brzine kretanja vozila: I dalje se divlja na međimurskim cestama

Tijekom policijske akcije zaustavljen je (pre)velik broj brzanaca, a peta osoba poginula je mjesec dana ranije nego lani...

Tijekom policijske akcije "Nadzor brzine kretanja vozila", od 6. do 12. kolovoza, međimurski policajci utvrdili su 156 prometnih prekršaja. Zbog naravi akcije najviše se prekršaja odnosi na samu brzinu - zaustavljene su 83 osobe koje prebrzo voze. Većina ih je vozila brzinama do 30 kilometara iznad dozvoljenog i to kad im se od doista izmjerene brzine oduzme 10 posto (zbog mogućnosti greške "radara").

Najbrže je u utorak, 7. kolovoza, u Ulici Rade Končara u Novom Selu Rok vozio 23-godišnjak s područja općine Sveti Juraj na Bregu. Na mjestu gdje je ograničenje 50, on je vozio 100 kilometara na sat!

NIZ TEŠKIH NESREĆA

U vrijeme provođenja akcije, nažalost, dogodio se niz teških prometnih nesreća - konktreno 14. Jedna je osoba smrtno stradala, jedna je teže, a četiri su lakše ozlijeđene. Bilo je tu i brzine i alkohola i nesmotrenih postupaka, a situaciju su dodatno otežale paklene vrućine.

Tijekom akcije zabilježen je i niz drugih prekršaja; u 25 slučajeva riječ je bila o nekorištenju sigurnosnog pojasa.

- Mnogi zanemaruju pojas i povećat ćemo naglasak na njegovu korištenju. U policijskoj terminologiji postoje "četiri ubojice". To su, naravno, brzina i alkohol, ali i sigurnosni pojas. A kao četvrto, tu su i sve prisutnija "ometala" u vožnji, poput mobitela. Na ovo ćemo također staviti poseban naglasak u prometu - kaže za list Međimurje Irena Branović, policijska službenica za preventivu u cestovnom prometu PU međimurske.