Crna kronika 06.02.2017. 07:46.

Ribnjak u Šenkovcu

Nastavljeno suđenje Slavku Beliću za pokušaj ubojstva Ivana Levačića

Nastavljeno je suđenje Slavku Beliću, bivšem ribočuvaru iz Čakovca osuđenom za pokušaj ubojstva Ivana Levačića na ribnjaku u Šenkovcu 14. srpnja 2015. godine. Nakon što je na prethodnim ročištima Belić iznio svoju obranu, koju je potkrijepio njegov kolega Branko Klobučarić, na red su došla trojica mladića s kojima su se sukobili kobnoga dana.

Ročište je počelo u prisutnosti čak četvorice policajaca, no ni jedan nije čuvao optuženog Belića. Naime, Aleksandra Modlica iz Zatvora u Varaždinu prepratili su pravosudni policajci, a njegova brata Josipa su doveli djelatnici Policijske postaje Mursko Središće, jer nije sam došao po pozivu na prošlo ročište. Jedino je Ivan Levačić ovaj put uspio doći sam pa nisu i njega trebali dovoditi. Prvi je svoju verziju događaja ispričao oštećeni Levačić.

- Lovili smo ribe i pili kad su došli kombijem. Nismo bili svi na jednom mjestu, već raspoređeni uz ribnjak. Počeli su vikati: "Što to radite, tko vam je dozvolio loviti!" Nisu se ni predstavili. Klobučarić je napao Josipa, a priključio mu se i Belić. Počeli su se tući. Htio sam pobjeći, ne trebaju mi problemi, ali me Belić ganjao oko kombija. Ja s jedne strane, a on pred mene, ja s druge, a on opet ispred mene. Nije me pustio. Tu me valjda ubo u trbuh, ja to nisam ni skužio. Trčao sam dalje, ali sam se počeo znojiti. Dignuo sam majicu i vidio rupu od noža i počelo je jako boljeti. Pao sam na tlo i viknuo da su me uboli. Nisam udario nikoga od njih, ne znam otkud mu ta priča. Josip se vratio ljut jer su me uboli i istukao ih. Nisam vidio nikakvu letvu. Mi u biti ni nismo lovili ribu, više smo došli pit. Imali smo dvije litre vina i dvije "bambuče" - ispričao je Ivan Levačić iz Selnice, koji je nakon operacije kojom mu je spašen život u bolnici proveo devet dana.

NI UBODENI SE NE SJEĆA UBODA!

Zanimljivo, ni on se ne sjeća samog trenutka kad je uboden, kao što se ni Belić, kazao je na ranijem ročištu, ne sjeća trenutka kad bi ga ubo. Belićev branitelj Marko Benčić donio je operacijski list iz kojeg se, kazao je, vidi da je Levačiću utvrđeno 1,85 promila alkohola. Uslijedila su svjedočenja braće Modlic iz Štrukovca. Prvo je pričao mlađi, Aleksandro. Svi se slažu da on nije sudjelovao u sukobu.

- Pili smo na ribnjaku i bili smo pijani. Kratko smo tamo bili kad su došli ovi. Mislili smo da su to obični ljudi. Nisu pokazali značke nego su samo vikali: "De su karte?!" Bili su crveni u licu, obojica su bili pijani. Klobučarić je uhvatio Josipa za vrat i onda su se Levačić i Josip sukobili s njima. Letvi nije bilo. Nisu nas puštali da odemo i onda su se sva četvorica počela naguravati i tući. Klobučarić je bratu rekao: "P. ti materina, tu te ve zatučem!" Već smo krenuli i Belić je nešto viknuo Levačiću. On se vratio da pita: "Kaj je za problem?" Htio ga je boksnuti, ali se Belić izmaknuo. U biti napadali su i jedan i drugi. Belić je onda uzeo nož iz džepa i ubo ga - kazao je mlađi Modlic te tako bio i ostao jedina osoba koja kaže da je vidjela trenutak uboda. Pred tužiteljstvom je ranije kazao i kako je riječ bila o "leptiru" kojega je Belić rasklopio jednim potezom.

KOLIKO SVJEDOKA TOLIKO VERZIJA

Posljednji je svjedočio njegov stariji brat Josip. I on je imao svoje viđenje događaja: - Dojurili su, jedan do mene, drugi do Levačića. Levačić i Belić su se počeli naguravati, a Klobučarić je pošao prema njima. Levačić je Belića udario šakom, a Klobučarić ih je išao razdvajati. Ne znam kako ga je ubo. Ja sam se pakirao. Počeli smo trčati da odemo i onda smo vidjeli da je uboden. Mene je Klobučarić ganjal oko kombija kad sam se vratil pa sam ga udario ribičkim štapom po leđima. Nisam udarao Belića - kazao je Josip Modlic i na kraju ostavio sutkinju Božicu Mišak u potpunom čudu. Da se njihove priče razlikuju od optuženikove bilo je za očekivati. No i njih trojica imaju različite verzije o tome tko je sudjelovao u sukobu i kakvoga je on intenziteta bio.

- Svatko od vas trojice za sebe je u načelu rekao da je bio sa strane i više gledao, a ne sudjelovao - kazala mu je sutkinja. Osim toga, svakome je pročitala i raniji iskaz dan tužiteljstvu te ukazala na razlike u odnosu na iskaz koji su dali njoj. Stoga će, očito je, biti gotovo nemoguće utvrditi tijek sukoba te ni rekonstrukcija na ribnjaku u Šenkovcu ne bi pomogla. Ishod ovog postupka, tj. utvrđivanje je li Slavko Belić prekoračio nužnu obranu, tako uvelike ovisi o psihijatrijskom vještaku Domagoju Vidoviću, koji je pozvan na iduću raspravu. Bit će mu dostavljeni svi materijali i snimke te se čeka da kaže je li Belić bio u stanju "jake prepasti", što bi ga moglo osloboditi, ili pak "jake razdraženosti", a moguća je i kombinacija obojega.