Crna kronika 19.01.2017. 10:01. Zadnja izmjena: 23.01.2017. 07:30.

Vukanovec

Od kobne noći za obitelj Pergar prošlo je šest godina, a oni i dalje čekaju pravdu

Sutkinja na ročištu u postupku protiv Matije Marčeca, Brune Hančića i Denija Pikla održanom u proljeće 2015. godine kazala da će napraviti sve da se postupak više ne odugovlači. Ipak, slučaj je i dalje, nakon šest godina od kobnog događaja otvoren i ne nazire mu se kraj. Podsjetimo, Marčeca, Hančića i Pikla terete za nanošenje teških tjelesnih ozljeda sa smrtnim posljedicama tada 22-godišnjem Tomislavu Pergaru iz Vukanovca. Sukob između mladića dogodio se 27. siječnja 2011. godine u tadašnjem noćnom klubu Guru u Čakovcu te na terasi kluba. Nakon večernjeg izlaska, u koji je Tomislav Pergar krenuo da bi se zabavio, nije se vratio kući, a životi članova njegove obitelji, nakon kobne noći, zauvijek su promijenjeni.

Prva glavna rasprava održana je u rujnu 2011. godine, no, sukladno zakonu, na proljeće 2015. godine krenula je ispočetka. Nakon psihijatrijskih vještačenja Marčeca, sutkinja je 2015. godine odbila da se vještači je li bio ubrojiv u noći događaja, a odbila je i ponovni očevid te zahtjev Hančićeve braniteljice da se ponovo sasluša četvero svjedoka. Okrivljeni izjavljuju da se ne smatraju odgovornima za kaznena djela kojima se terete optužnicom, a sutkinja R. Marciuš raspravu je zaključila navedenom tvrdnjom da će sve učiniti sve da spriječi daljnja odugovlačenja. Sljedeće dvije rasprave održane su tek godinu dana poslije, na proljeće prošle godine. Tada je prihvaćen prijedlog obrane drugookrivljenog Hančića da se pribavi sva medicinska dokumentacija Županijske bolnice Čakovec vezana za tijek liječenja i zdravstveni karton pokojnog Tomislava Pergara. Nakon toga, novih zakazanih ročišta nije bilo do izlaska ovog broja Međimurja. Tijekom postupka umirovljen je i sudski vještak pa je novi ponovo morao pregledati svu dokumentaciju i donijeti nove sudove… Više je točaka utjecalo na to da postupak i nakon šest godina, još uvijek traje. Svi ti podaci, vještačenja i dokumentacije malo znače obitelji Tomislava Pergara.

SAMO NEIZMJERNA BOL

Život Tomislavove majke Spomenke i oca Marijana, samo je neizmjerna bol...

"Promijenili smo se jako psihički i fizički. Živimo, a što ćemo, ali osjećaj da nešto fali uvijek je prisutan. Na blagdane i rođendane, za vrijeme bilo kakvih slavlja ili za tužnih događaja stalno mi je Tomislav u mislima. Veseliti se više nikad nećemo, nikad više neće biti isto... Što bi bilo da je i dalje s nama? Bi li danas bio sretan, oženjen čovjek? Bi li imao djecu? Sve se to pitam i mislim na mog Tomislava", kroz suze nam je ispričala Spomenka Pergar. Dodaje kako u njihovu kuću dašak sreće jedino donose drugi sin, snaha i unuka.

"Živjeti moramo dalje, no, nećemo zaboraviti, niti dopustiti da itko zaboravi na događaj koji nam je oduzeo sina, na nasilje i tučnjavu zbog kojih njega više nema. Nemoguće da nitko nije kriv i želim da netko odgovara za smrt Tomislava", govori nesretna majka, razočarana u sudstvo, s nevjericom da postupak suđenja može trajati toliko dugo. "Sina ne mogu vratiti u život, ali želim da krivci odgovaraju i dok god sam živa, davat ću sve od sebe da pravda bude dosegnuta i da krivci budu kažnjeni. Ni nakon presude, ako ikad bude donesena, život nam se neće vratiti u normalu, bol neće nestati, ali, možda, dođe spokoj jer ćemo barem znati tko je kriv i što se točno dogodilo 27. siječnja prije šest godina", kazala je ogorčeno, drhteći od tuge i boli, usmjeravajući pogled prema Tomislavovoj fotografiji na zidu.

HVALA MLADIMA

"Osim s mukama vezanima uz suđenje, vodili smo bitke i s Tomislavovim osiguranjem, ni s njima na zelenu granu, naši zahtjevi su odbijeni, jednostavno- nemamo nikakva prava nakon tragične smrti našeg djeteta", navodi S. Pergar. Zahvalna je i ponosna što njegova sina i tragediju u kojoj je izgubio život ne zaboravljaju mladi Međimurci.

Udruga mladih iz Malog Mihaljevca i Mihovljana i ove su godine, samoinicijativno, uz punu podršku obitelji Pergar, organizirali okupljanje kod groba Tomislava Pergara u Gornjem Mihaljevcu, zapalivši svijeće sjećanja, ali i poručivši da se protive bilo kakvom obliku nasilja. "Barem netko se sjeti Tomislava i kako je umro, ako već ne misle oni koji su ga pretukli. Oni uživaju u životu, slave i vesele se kao da se ništa nije dogodilo dok mi i dalje patimo. A na njega ne misli ni naše sudstvo na koje sam neizmjerno ljuta i ne mogu shvatiti zašto se slučaj nije još riješio", kazala je S. Pergar koja zajedno s suprugom Marijanom već gotovo šest godina čeka sudski epilog tragedije.

ŠUTNJA

Pisanim putem zamolili smo sutkinju R. Marciuš za pojašnjenje zašto sudski spor toliko dugo traje, no, odgovora, do zaključenja ovog broja, nije bilo.


Pisali smo...

Četiri godine poslije smrti Tomislava Pergara

Čakovečko odvjetništvo: I mi želimo da krivac odgovara za smrt T.Pergara

Mladi zapalili svijeće za Tomislava Pergara