Crna kronika 11.03.2020. 12:59. Zadnja izmjena: 11.03.2020. 13:14.

Kriminalističko istraživanje

Operativna akcija MARŽA: Uhićeno 13 osoba koje su preprodajom automobila oštetile proračun RH

Na današnjoj (11. ožujka) konferenciji za medije voditelji Odjela za obradu kriminaliteta u Službi kriminalističke policije Policijskih uprava međimurske i varaždinske, Zlatko Baranašić i Boris Divjak, prezentirali su zainteresiranim medijima višemjesečno i opsežno kriminalističko istraživanje kaznenih djela iz domene gospodarskog i organiziranog kriminaliteta.

Policijska uprava međimurska inicirala je spomenuto istraživanje u okviru međuagencijske suradnje s carinom (Carinska uprava, Područni ured Varaždin) i poreznom upravom (Područni ured Čakovec, Služba za otkrivanje i financijske istrage organiziranih  poreznih i gospodarskih prijevara ministarstva financija) te uz veliku pomoć Policijske uprave varaždinske, a sve u koordinaciji s USKOK-om.

U akciju kodnog imena „MARŽA“ bilo je uključeno stotinjak međimurskih i varaždinskih policajaca.

U finalnoj fazi kriminalističkog istraživanja uhićeno je 13 osoba s područja Međimurske i Varaždinske županije. Sumnja se da su u sklopu zločinačkog udruženja, a s ciljem stjecanja značajne protupravne imovinske koristi oštetili državni proračun Republike Hrvatske za najmanje 5.500.000 kuna.

U svrhu unaprijed dogovorenih aktivnosti nabavljali su rabljena vozila pretežito na području Njemačke, i to isključivo od pravnih osoba obveznika PDV-a, a za koje su u kasnijoj fazi kao dobavljače navodili fiktivna trgovačka društva.

Osumnjičeni su preko nekoliko trgovačkih društava od veljače 2017. do ožujka 2020. na području Čakovca i Varaždina vršili nabavku vozila od stranih dobavljača, prodajući ih potom na domaćem tržištu. Pritom su se koristili krivotvorenom dokumentacijom u kojoj su lažno prikazivali izvorne dobavljače, te su izdavanjem nevjerodostojnih računa umanjivali obveze plaćanja poreznih obveza.

Ujedno, na ime razlike između nabavne cijene predmetnih vozila i cijene koju su ostvarili njihovom prodajom krajnjim kupcima, stekli su nepripadnu imovinsku korist od oko 3.500.000 kuna.

Prilikom realizacije operativne akcije od osumnjičenika i trgovačkih društava oduzeto je više desetaka osobnih automobila, računala i mobitela.

Ovo kriminalističko istraživanje inicirano je temeljem prikupljenih saznanja policijskih službenika Policijske uprave međimurske i dostavljanih saznanja Carinske uprave, Područnog ureda Varaždin.

Protiv 13 osumnjičenika i sedam trgovačkih društava podnijeta je kaznena prijava USKOK-u zbog počinjenja kaznenih djela utaje poreza ili carine, krivotvorenja isprave, te krivotvorenja službene ili poslovne isprave, a sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Osumnjičenici su uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku.