Crna kronika 11.07.2017. 22:27. Zadnja izmjena: 13.07.2017. 13:00.

Katastrofalno nevrijeme

Železna Gora bez krovova, u Sivici tuča izubijala žene!

Katastrofalno nevrijeme pogodilo je u utorak, 10. srpnja navečer gornje i središnje Međimurje. Više kuća ostalo je bez krovova, naročito na području Železne Gore. Na prometnice su se srušila brojna stabla, a na više mjesta preko ceste visjeli su strujni kablovi. Uslijed silne tuče uništeni su brojni nasadi, a pojedini vinogradari na području Svetog Urbana i Štrigove govore o čak 70 posto uništenog uroda! Vinogradar David Štampar iz Svetog Urbana potvrdio nam je da se štete kod pojedinih kolega kreću od 30 do 70 posto.

Kod Županijskog centra 112 Čakovec potvrdili smo prve informacije s terena, koje govore da je oluja u Međimurje ušla otprilike kod Svetog Urbana. Preko Štrigove krenula je prema općinama Sveti Martin na Muri, Selnica, gradu Mursko Središće te prema općinama Vratišinec, Belica, Podturen, Domašinec i Dekanovec, gdje je napustila Međimurje i prešla u Mađarsku. Na pojedinim dionicama ceste, poput Toplica Sveti Martin, zbog kablova koji vise preko ceste policija je obustavljala promet. Na mnogim se dionicama čekala reakcija HEP-a.

Do nas su stigle informacije i o tuči veličine oraha, naročito uz Muru. Doznali smo kako ima i ozlijeđenih! U polju kod Sivice nekoliko je žena bralo luk. Nisu uspjele pobjeći pred naletom tuče. Jedna od njih ima više posjekotina po glavi i modrice po cijelom tijelu!

Na području Železne Gore cijelu je noć trajala utrka s vremenom. Nekoliko je krovišta u potpunosti uništeno. Ekipa lista Međimurje, između ostalog, pratila je napetu situaciju kod obitelji Škvorc. Krovište je uništeno, a na terenu su uz obitelj i prijatelje bili vatrogasci DVD-a Železna Gora (a i svi ostali DVD-i na unesrećenom području su pomagali). Prvo su skinuli uništeni dio krovišta, da bi potom ponovo počeli učvršćivati "roženice".

- Imamo sati i pol da vratimo osnovnu konstrukciju! Moramo opet postaviti roženice i prekriti sve ceradom. Jer, nevrijeme se navodno vraća! - izjavio je za list Međimurje na krovu poharane kuće pripadnik DVD-a Železna Gora oko 21:30. Oko 22 sata nad međimurskim bregima ponovo je počelo sijevati.