Crna kronika 20.06.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:06.

Podizao gotovinu i "frizirao" financijska izvješća čakovečke tvrtke

Policijska uprava međimurska podnijet će kaznenu prijavu protiv 30-godišnjaka iz Sesveta (Sudski registar kao prebivalište navodi Pitomaču), koji je između 2009. i 2012. godine, kao osnivač i direktor tvrtke iz čakovečke ulice E. i G. Legensteina počinio više kaznenih djela iz sfere gospodarskoga kriminaliteta.

- Tijekom 2011. i 2012. godine s poslovnog računa poduzeća putem bankomata, odnosno sa šaltera banke kontinuirano je podizao gotovinu. Novac je samo djelomično koristio za poslovnu aktivnost poduzeća, dok je veći dio utrošio za svoje osobne, privatne potrebe. Ujedno, u svojstvu odgovorne osobe poduzeća nije uplaćivao mirovinsko i zdravstveno osiguranje za prijavljene djelatnike te je na taj način tvrtka izbjegla plaćanje obveznih doprinosa. Nadalje, nadležna porezna uprava utvrdila je da za 2011. i 2012. godinu nisu izvršene obaveze plaćanja PDV-a i poreza na dobit - navodi policija. Terete ga i za "friziranje" financijskih izvješća za 2009., 2010. i 2011. godinu. Lažno je naveo kako mu je tvrtka ostvarivala višemilijunske prihode te da je imala 30 zaposlenih djelatnika i višemilijunsku dobit. Financijska agencija izvješća je objavila na internetu, u registru godišnjih izvještaja. Okrivljeniku je cilj bio kod potencijalnih poslovnih partnera i banaka stvoriti lažan dojam o bonitetu, solventnosti i prihodima.

- Protiv 30-godišnjaka i poduzeća iz Čakovca podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza, povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, povrede prava iz socijalnog osiguranja te krivotvorenja službene ili poslovne isprave - kažu u Policijskoj upravi međimurskoj.

Državni proračun i tvrtka oštećeni su za 2,15 milijuna kuna, zaključeno je nakon krim-istraživanja. Od toga, kako doznajemo, na proračun otpada manji dio od oko 50 tisuća kuna.

Riječ je o tvrtci koja je između ostalog registrirana za promidžbu te računalno programiranje i savjetovanje.

Izvor: 3138