Crna kronika 20.02.2016. 09:42. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:29.

Brzi i pijani

Presretačima će loviti "ekipu s posebnog spiska"

Međimurskim cestama u narednom će razdoblju pojačano "krstariti" policijski presretači. Naime, od početka godine već su dvije osobe poginule, a zabilježene su i teške ozljede opasne po život. Kad se u obzir uzme da je u čitavoj 2015. godini poginulo šest osoba te godinu prije toga njih sedam, jasna je zabrinutost, jer Ravnateljstvo policije traži daljnje smanjenje broja poginulih (2006. godine u Međimurju je poginulo čak 20 osoba!)
- Pojačavamo mjere mobilne jedinice policije. Da, riječ je o presretačima, a možda stignu i s područja drugih policijskih uprava. Tražit će najteže prekršitelje, a naročito recidiviste (ponavljače, op.a.), koje ciljano pratimo - kaže Kristijan Srpak, voditelj Službe policije PU međimurske. 

Na "tapeti" i biciklisti i pješaci

Pojasnio je kako policija raspolaže spiskom "posebno interesantnih osoba". On se stalno ažurira, a u svakom je trenutku na njemu 200 do 300 osoba koje ponavljaju teže prekršaje. 
No u policiji su zabrinuti i zbog neopreza brojnih pješaka i biciklista, kojih je zbog lijepog vremena od početka godine mnogo. Ne poštuju propise o kretanju prometnicom te u uvjetima smanjene vidljivosti nisu označeni reflektirajućom opremom. Policija je stoga ovih dana provela posebnu akciju usmjerenu na njih i to ne samo u preventivne svrhe, kao što je to bilo jedno duže razdoblje, već se i kažnjavalo!

Brzina i alkohol vodeći uzročnici

Inače, u 2015. je godini broj prometnih nesreća u Međimurju porastao za 13,4 posto (sa 713 na 809). Povećan je i broj ozlijeđenih. 
- Brzina i alkohol najčešći su uzročnici prometnih nesreća; lani su i brzina i alkohol zabilježeni u po 21 posto nesreća. Zabilježeni su u 10 od 13 nesreća sa smrtno stradalim osobama u posljednje dvije godine! - kaže Srpak. Dodaje da su mladi vozači lani sudjelovali u 128 prometnih nesreća, ali su od toga bili krivi u 87 slučajeva.