Crna kronika 20.01.2016. 11:01. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:30.

Raspliće se ubojstvo J. Matulina

Policija uhitila nekoliko osoba iz donjeg Međimurja!

I dok se iščekuje pokop Jožefa Matulina (73) iz Donje Dubrave, koji je zakazan za srijedu 20. siječnja u 15 sati, policija odmotava klupko. Od jučer navečer u prostorije Policijske uprave u Čakovcu dovedeno je nekoliko osoba.

- Nekoliko osoba privedeno je na kriminalističku istragu, neke su od njih i uhićene, na temelju osnova sumnje - potvrdio je za list Međimurje Radovan Gačal, glasnogovornik Policijske uprave međimurske.

Osnov sumnje nije i osnovana sumnja, te na temelju njega osobe mogu biti zadržane najviše do 24 sata. Drugim riječima, policija ih je privela na temelju indicija. U kriminalističkoj istrazi koristi se i poligraf te druga vještačenja i testiranja. Kako je riječ o više osoba u konačnici, ako je policija krenula u dobrom smjeru, može ispasti da je bilo i više počinitelja. No može biti riječ i o pomagačima ili pak o osobama koje su se na neki način naknadno okoristile kaznenim djelom.

Kako doznajemo, središte ove akcije je kotoripsko-dubravski bazen, ali ona se provodi i u susjednoj županiji. Također, obuhvaćene su osobe i hrvatske i romske nacionalnosti. Naime, mnogi su surađivali s ubijenim Matulinom u poljoprivrednim i šumskim radovima te ih policija provjerava, a nekima uz sudski nalog i pretražuje domove. Veliki problem predstavlja im činjenica što Matulin nije imao bliske rodbine koja bi ga posjećivala pa se tako ne zna niti koliko je i gdje novca mogao čuvati, tj. što bi moglo biti ukradeno te bi ih dovelo do počinitelja.

U srijedu poslije podne oglasilo se i Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu.

- Zamjenica županijske državne odvjetnice je u suradnji s policijskim službenicima PU međimurske provela očevid na mjestu pronalaska mrtvog tijela u obiteljskoj kući u Donjoj Dubravi. Hrvatski državljanin (1942.) pronađen je 18. siječnja mrtav u svojoj kući, a prema okolnostima utvrđenim očevidom i rezultatima provedene obdukcije radi se o nasilnoj smrti. Radi utvrđivanja svih okolnosti događaja i pronalaska počinitelja naloženo je provođenje pretrage i potrebnih vještačenja te drugih dokaznih radnji i izvida - objavilo je odvjetništvo na svojim web stranicama. Kao i policija, ni oni nisu odali nikakve dodatne detalje o vremenu smrti Jožefa Matulina, kao ni o točnom uzroku smrti.

O događaju smo pisali ovdje.