Crna kronika 21.11.2016. 14:12. Zadnja izmjena: 21.11.2016. 14:18.

Patronažna sestra iz Sv. Marije:

Preskočila sam ogradu i ušla, u mraku je svirao radio i tada sam spazila svezane noge...

- Bio je ponedjeljak, 18. siječnja. Oko 10 sati zvala sam Jožefa Matulina iz Donje Dubrave. Imao je gangrenu na nogama, šećernu bolest, probleme sa srcem i tlakom... Trebalo ga je kontrolirati, ponekad bi neki lijek zaboravio ili čak odlučio ne uzeti ga. Nije mi se javljao niti je nazvao nazad. Otišla sam do njega, bilo je zaključano. Preskočila sam uličnu ogradu i došla do kuće. Našla sam poluotvorena vrata. Unutra je sve bilo razbacano, na zid je bio naslonjen pajser. Izašla sam te se vratila sa susjedom. Ona je stajala u hodniku, a ja sam kroz razbacane stvari došla do spavaće sobe. Bila je u mraku, rolete su bile spuštene. Svirali su radio i automatski sat koji ga je budio. Tada sam vidjela njegove noge na krevetu, vezane izolir-trakom te preko njega nabacane brojne stvari. Nije davao znakove života i odmah sam nazvala policiju - iznijela je pred Županijskim sudom u Varaždinu, na prvom ročištu 8. studenog, patronažna sestra Marija Vidović (26) iz Svete Marije.

Hrabro je sjela pred peteročlano sudsko vijeće kojem predsjeda Tomislav Brđanović i odgovarala na daljnja pitanja suca, tužitelja i branitelja. Jedva metar iza nje, s lisičinama na rukama i nogama te u pratnji triju policajaca, sjedila su dva optuženika za teško ubojstvo Jožefa Matulina (74) zvanog Coljo. Podsjetimo, pronađen je vezan, ugušen i opljačkan u svojoj kući u Zagrebačkoj ulici u Donjoj Dubravi. Za teško ubojstvo iz koristoljublja optuženi su Elvis Ademi (26) iz Donje Dubrave i Ivan Časek (34) iz Varaždina, obojica više puta osuđivani zbog raznih kaznenih djela. Na prethodnom pripremnom ročištu izjavili su da se ne smatraju krivima.

ADEMI JE BIO DROGIRAN?

Svjedočili su i Mario Karloci te njegova nevjenčana supruga Davorka Žvorc, koji također žive u Svetoj Mariji. Oni poznaju prvooptuženog Ademija. Tužiteljica ih je dugo ispitivala o okolnostima Ademijevog dolaska na njihov kućni prag jednoga jutra. Oboje su potvrdili da je došao rano, oko 7 sati. U ruci je imao vrećicu s kruhom i mlijekom te je zamolio da ga netko od njih odveze kući u Donju Dubravu. Kako je Karloci tada bio bez vozačke dozvole, učinila je to njegova supruga.

Tužiteljica je inzistirala da se pokušaju prisjetiti kojeg je to dana bilo u odnosu na 18. siječanj kad je pronađeno Matulinovo tijelo. Oboje su kazali kako nisu sigurni. Tužiteljica Nataša Kramarić Tot je, naravno, pokušala od njih dobiti potvrdu da bi Ademi došao upravo 18. siječnja.

Nije bila potpuno zadovoljna iskazivanjem bračnog para te im je ukazivala na odstupanja od iskaza koje su dali na saslušanju kod nje. Karlociju je predočila da je ranije rekao kako je Ademi došao sav zadihan te da je njegovoj supruzi u vožnji rekao da nikome ne kaže da ga je vidjela. Isto tako pročitala je raniji iskaz "da Ademi ima Varaždinca s kojim će odraditi jedan posao te da je i njega pitao, ne rekavši o čemu je riječ". Karloci je pred sudom kazao kako ga je Ademi zvao za posao, ali za sječu i prodaju borova.

Dodao je da je mnogo vremena prošlo te se ne sjeća svega precizno. I njegovoj supruzi pročitan je raniji iskaz u kojem je kazala da je "Ademi bio zbunjen i nemiran, a oči su mu bile veće i krvave te je djelovao drogiran, kao da mu popušta." Potvrdila je i pred sudom da je Ademi djelovao drogiran, ali je mislila da je stigao iz disco-kluba. Tužiteljica je i njoj predočila raniji iskaz iz kojeg proizlazi da bi to moglo biti na dan kad se pročulo za ubojstvo.

"UZET ĆE NAM DJECU"

- Gledajte, prošlo je puno vremena i puno smo pretrpjeli. Bili smo pod velikim pritiskom te su i mene i supruga čak uhitili pod sumnjom za sudjelovanje ili prikrivanje ubojstva. Ne mogu se svega sa sigurnošću sjetiti. Kad smo bili uhićeni govorili su mi policajci da ću u istražni zatvor. Prijetilo nam se da će zvati zvati Centar jer nema tko čuvati dijete! Dva puta bili su nam u premetačini. Pušteni smo tek kad je Mario prošao na poligrafu - ispričala je Davorka Žvorc. Branitelji su se čvrsto uhvatili za ove tvrdnje o pritiscima na svjedoke i uhićenjima, naročito nakon svjedočenja Dušana Oršoša iz Kotoribe. On je Matulinu pomagao. Matulin je na pilani u Bukovcu uzimao drva i traktorom ih dopremao brojnim mještanima donjeg Međimurja. A Oršoš je njega vozio liječnicima, kupovao mu lijekove, odlazio u naplatu za drva, supruga mu je kuhala...

- I nas su uhitili i to pod sumnjom za ubojstvo! Znate kako smo se osjećali, cijelo selo je to gledalo, policiju pred našom kućom. Držali su nas i govorili da će zvati Centar za socijalni rad da nam uzmu djecu jer smo uhićeni i ubili smo Colju. Imamo sedmero djece! - kazao je Oršoš. Matulinu je mijenjao cilindar na bravi nakon provale u kojoj mu je ukradena kartica računa na kojem je bilo 55 tisuća kuna. Kaže da se u kuću moglo ući i preko tavana te da ga je upozoravao na to.

Svjedočio je i Renato Habuš, vođa sektora u Policijskoj postaji Prelog. S kolegom i interventnim policajcima stigao je do kuće Elvisa Ademija u ranim jutarnjim satima. Prisjeća se da je Ademi djelovao nervozno te mu je majka još bila u spavaćici. Branitelj ga je samo upitao: "Vi ne biste bili nervozni da vam tako ujutro na prag dođu policija i interventna?" Habuš se složio da bi i on bio nervozan.

KAKO JE PROTEKAO NASTAVAK SUĐENJA ZA UBOJSTVO PROČITAJTE U NOVOM BROJU LISTA MEĐIMURJE, KOJI NA PRVA PRODAJNA MJESTA STIŽE NAKON PODNEVA.