Crna kronika 12.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:24.

PRIBISLAVEC: Načelnica Ivačić zbog "fašista i ustaša" prijavila Baloga

Načelnica Općine Pribislavec Višnja Ivačić podnijela je prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Čakovcu protiv svog zamjenika iz redova romske nacionalne manjine Željka Baloga - zbog govora mržnje. O izjavi koju je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Pribislavca izrekao Balog, koja je izazvala i niz izrazito negativnih reakcija javnosti, obavijestila je i Ured državne uprave u Međimurskoj županiji.
- Fašizam prema Romima i djelovanje ustaškog pokreta. Tim je riječima Balog okarakterizirao Općinsko vijeće Pribislavca nakon što je donijelo odluku o smanjenju koeficijenta njegove plaće kao zamjenika načelnika. Ona je s 5.800 smanjena na 3.700 kuna.
- Željko Balog imao je najviši koeficijent od svih zamjenika načelnika općina s brojem stanovnika sličnim onom u Pribislavcu. Po uredbi Vlade, koeficijent osobnih dohodaka dužnosnika u jedinicama lokalne samouprave može se kretati od 1 do 4,55. Željko Balog imao je 1,36, moj je već niz godina 1,6. Njegov je, dakle, bio 85 posto mog kao načelnice, a moj je jedan od najnižih kad se usporedi s plaćama drugih načelnika. Dok se u obzir uzme i financijsko stanje u Općini te investicije, kao i činjenica da je funkcija zamjenika načelnika iz redova manjine nova, pa su joj potrebne prilagodbe, smanjenje je logično, kaže za list Međimurje Višnja Ivačić.
Strašna
Balogova
izjava izazvala niz negativnih reakcija
Komentirajući Balogovu reakciju, odnosno izjavu, Ivačić ističe kako je ona strašna.
- Željko Balog potencira netrpeljivost, dok se mi svim sredstvima zalažemo za integraciju, suživot i poboljšanje životnih uvjeta romske nacionalne manjine, kratka je, ali jasna, načelnica.
Ujedno dodaje da je u općinsku upravu Pribislavca pristiglo pismo „skupine mještana romskog naselja“ koji se ograđuju od Baloga, odnosno izražavaju svoje neslaganje s njegovim stavovima, izjavama i potezima. No, zbog, kako kaže Ivačić, straha od njegove reakcije, ne usude se istupiti javno, imenom i prezimenom.
Izjava zamjenika načelnice izazvala je i salvu negativnih reakcija na internetu. Na jednome portalu i sam Balog uključio se u komentiranje, pa su pljuštale međusobne optužbe i uvrede. I tu se možda pronađe posla za policiju s obzirom da su od ove godine i računalni sustavi i internet uvršteni u kazneno djelo govora mržnje, pa svatko tko „putem računalnog sustava ili mreže javno potiče ili javnosti učini dostupnim letke, slike ili druge materijale kojima se poziva na nasilje ili mržnju usmjerenu prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, porijekla, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, rodnog identiteta, invaliditeta ili kakvih drugih osobina“, može biti osuđen na kaznu zatvora do 3 godine.
Što se tiče Balogove plaće i rada, Višnja Ivačić ljetos je upozorila kako se on gotovo uopće ne pojavljuje na poslu, dok se zamjenik branio tvrdnjom da nema adekvatne uvjete za rad te niz poslova obavlja i na terenu.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3059