Crna kronika 25.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

Prijava o razbojničkom prepadu bila je lažna

Slučaj razbojničkog prepada koji se dogodio u petak, 11. travnja, pola sata poslije podneva na poljskom putu između Belice i Palovca, kako su mediji javili, dobio je nesvakidašnji rasplet. Podsjetimo, policija je obavijestila da su tri nepoznata muškarca zaustavila 40-godišnjakinju iz Palovca koja se biciklom vozila u smjeru Palovca, prepriječili joj put i uz prijetnju joj oduzeli više tisuća kuna koje je imala kod sebe, a jedan od napadača ju je nakon toga nepoznatim oštrim predmetom lakše ozlijedio po nozi. Mještanka Palovca je i prilično detaljno opisala napadača, ali to policiji nije baš ništa pomoglo u potrazi za razbojnicima, a njezina se pozornost okrenula prijaviteljici napada.
Nakon nekoliko dana kriminalističke obrade, utvrđeno je da je napad izmislila i lažno ga prijavila - razlog je bio strah od osude obitelji jer je novac potrošila nenamjenski. Imat će još neugodnosti, slijedi joj kaznena prijava općinskom državnom odvjetniku u Čakovcu zbog lažnog prijavljivanje kaznenog djela.
Ovo je drugi slučaj lažnog prijavljivanja razbojništva u mjesec dana na području PU međimurske, zato ona upućuje upozorenje građanima na posljedice takvog neozbiljnog i opasnog ponašanja. Lažno prijavljivanje kaznenog djela, osobito teškog kao što je razbojništvo, iziskuje brzu reakciju i značajan angažman materijalnih i kadrovskih resursa policije, uz značajne troškove, i oduzima vrijeme koje se moglo posvetiti rješavanju stvarno počinjenih kaznenih djela ili drugih građanima važnih događaja. Nasilna kaznena djela kao što je razbojništvo kod građana izazivaju i značajno uznemirenje i osjećaj nesigurnosti, pa njihovu učestalost ne treba umjetno povećavati. Oni koji lažno prijave kazneno djelo izlažu se kaznenom progonu i kazni zatvora u trajanju do 3 godine, a mogu se suočiti i s nadoknadom svih troškova proizašlih iz postupanja policije povodom lažne prijave kaznenog djela.

Izvor: 3078