Crna kronika 30.08.2018. 10:38. Zadnja izmjena: 30.08.2018. 10:41.

Policija javlja...

Prijevara: Došao u Njemačku po auto koji je platio, no ni auta ni prodavača nije bilo

U srijedu, 29. kolovoza policijskim službenicima Policijske postaje Čakovec 44-godišnjak prijavio je prijevaru prilikom kupnje putem interneta. Prilikom podnošenja kaznene prijave naveo je kako je sredinom ovog mjeseca na jednoj internetskoj stranici pronašao oglas privatnog poduzeća sa sjedištem u Njemačkoj, o prodaji osobnog vozila za nekoliko stotina tisuća kuna.

Putem internetske pošte navedene u oglasu stupio je u kontakt s predstavnicima poduzeća te dogovorio kupnju. Ne sluteći da bi se moglo raditi o prijevari novac je uplatio na njihov račun. Nakon toga vozilo je morao preuzeti u Njemačkoj, ali dolaskom na dogovorenu adresu nije zatekao nikoga. Više puta pokušao je stupiti u kontakt s predstavnicima poduzeća i zaključio je da je prevaren te je odlučio događaj prijaviti policiji.

Od 44-godišnjaka je zaprimljena kaznena prijava te se kriminalistička istraživanja u cilju utvrđivanja svih okolnosti ovog slučaja, kao i identiteta nepoznatog prodavatelja nastavljaju.

Građani budite oprezni prilikom kupovine preko interneta!

Obzirom da se na pojedinim internetskim stranicama objavljuju razni oglasi, a čiji je cilj prijevara kupaca, upozoravamo vas da budete oprezniji i ne nasjedate na povoljne i primamljive oglase, posebno ako kupujete skuplje stvari od osobe koja ne živi u vašoj blizini te ne ostavlja mogućnost osobnog preuzimanja i pregleda kupljene robe. Nesrazmjerna cijena nekog predmeta u odnosu na onu tržišnu svakako bi trebala biti upozorenje da se radi o mogućoj prijevari.

Obzirom da se radi o prijevari, građani mogu takve slučajeve prijaviti policiji koja će poduzeti sve mjere i radnje da se počinitelj otkrije i ovisno o nastaloj šteti pokrenut će se odgovarajući postupak. O prijevari bi svakako trebalo obavijestiti i administratora internetskih stranica koji može radi zaštite drugih kupaca takvom prodavatelju onemogućiti daljnje oglašavanje.