Crna kronika 08.03.2018. 10:31. Zadnja izmjena: 08.03.2018. 11:06.

Velika zapljena

Razbijen lanac proizvođača marihuane u Strahonincu i Čakovcu

Međimurski policajci "razbili" su lanac proizvođača marihuane u Strahonincu i Čakovcu. Otkriven je pravi ilegalni laboratorij, a drugi je bio u izradi. Ujedno je zaplijenjeno više od dva kilograma marihuane i 29 stabljiki indijske konoplje. Na izvanrednoj konferenciji za medije rezultate akcije predstavili su Ivan Sokač, načelnik Policijske uprave međimurske i Zlatko Baranašić, voditelj Odsjeka za obradu kriminaliteta Službe kriminalističke policije. Ujedno, policija je poslala priopćenju za javnost:

"Policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave međimurske dovršili su kriminalističko istraživanje nad četvoricom muškaraca, 38, 34, 36 i 41 - godišnjacima s područja Međimurske županije zbog sumnje da su počinili kazneno djelo neovlaštena proizvodnja i promet drogama.

Naime, 38-godišnjak je u gospodarskom objektu u dvorištu obiteljske kuće, radi kontinuirane proizvodnje,  skladištenja, krijumčarenja te daljnje prodaje nabavio materijal, opremu i tvari za izradu laboratorija u kojem je proizvodio marihuanu. Nadzor nad proizvodnjom i uvjetima mikroklime laboratorija vršena je korištenjem visoke tehnologije. Također, sumnja se da je 38-godišnjak ispod garaže u dvorištu obiteljske kuće započeo izradu novog prostora za uzgoj marihuane gdje je postavio instalacije za ugradnju klima uređaja, otvore za filtraciju zraka, razvukao mrežu električnih vodova s razvodnom kutijom, postavio prekrivena specijalna vrata čiji ulaz se upravlja pomoću hidraulike te započeo s radom na unutarnjoj izolaciji prostora.

Izvršenim pretragama obiteljskih kuća i drugih prostorija koje koriste 34, 36, 38 i 41-godišnjaci pronađen je laboratorij s opremom za „indoor“ (unutarnji) uzgoj marihuane, 2183,9 grama marihuane, 29 stabljika indijske konoplje u rastu, vaga za precizno mjerenje i aparat za vakumiranje.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni (38, 34 i 36- godišnjaci) uz kaznenu prijavu predani su pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske, dok 41-godišnjak nije dostupan policiji. Potom su dovedeni na ispitivanje kod općinskog državnog odvjetnika koji je 34-godišnjaka pustio na slobodu, dok je za 38 i 36-godišnjaka izdao nalog za dovođenje sucu istrage Županijskog suda u Varaždinu. Županijski sudac za obojicu odredio je Istražni zatvor u trajanju od najdulje mjesec dana."