Crna kronika 25.06.2016. 07:49.

Intrigantan proces

Ribočuvar Slavko Belić: Nisam kriv za pokušaj ubojstva!

S kolegom Brankom Klobučarićem prošlo je ljeto kao ribočuvar u Šenkovcu zatekao trojicu mladića, koji su ih pretukli pa je jednoga ubo nožem

"Ne, nisam kriv!" - kratko i jasno odgovorio je Slavko Belić (67), umirovljeni vodoinstalater iz Čakovca na pitanje smatra li se krivim za pokušaj ubojstva u prekoračenju nužne obrane. Pred Županijskim sudom u Varaždinu počelo je suđenje u postupku u kojem je optužen da je 14. srpnja prošle godine kod ribnjaka u Šenkovcu nožem oštrice dugačke 9,8 centimetara ubo Ivana Levačića u trbuh.

"Tijekom višekratnih fizičkih napada Ivana Levačića i Josipa Modlica na njega i Branka Klobučarića, koji su ih u svojstvu ribočuvara zatekli u protuzakonitom ribolovu, prilikom kojih su mu zadali tjelesne ozljede (...) u tijeku odbijanja daljnjeg nasrtaja, pristajući da Ivana Levačića liši života, zadao mu je nožem ubod u trbuh" - optužio je Belića pred sudom Miljenko Babić, zamjenik Županijske državne odvjetnice u Varaždinu.

Ubo ga nožem u trbuh

Ivan Levačić tom je prilikom zadobio po život opasne ozljede. Riječ je bila o ubodnoj rani trbuha s perforacijom želuca i upalom potrbušnice. Uslijedio je i traumatski šok, ali je njegov život spašen hitnom medicinskom intervencijom.

U optužnici su, doduše, navedene i brojne ozljede koje su Beliću i Klobučariću uoči uboda nožem nanijeli mladići koje su zatekli u krivolovu. Policija je tada, ne navodeći identitete, izvijestila kako je Belić lakše, a Klobučarić teže ozlijeđen.

U nastavku suđenja bit će ispitani svi svjedoci nemilog događaja (još je jedan mladić bio u krivolovu), pročitan nalaz sudsko-medicinske vještakinje Andrine Kopjar, a psihijatrijski vještak Domagoj Vidović na zahtjev Belićeva branitelja Marka Benčića osobno će iznijeti svoje mišljenje.

Bit će pregledan i video snimak dijela događaja koji je napravilo dijete koje je s ribočuvarima došlo na ribnjak. Upravo na djetetu temeljit će se dobar dio obrane.

"Bila je to nužna obrana"

"Obrana će dokazati da je okrivljenik postupao u nužnoj obrani, braneći sebe, prijatelja i dijete. Dokazat ćemo i da nije mogao ukloniti napad nikakvim blažim sredstvom niti na drugi način", kazao je branitelj Benčić u uvodnom govoru. Na početku idućeg ročišta okrivljeni Slavko Belić odmah će iznijeti obranu, istaknuo je branitelj. Naime, Zakon o kaznenom postupku, ako suprotno ne zatraži obrana, predviđa iznošenje obrane na kraju sudske rasprave.

Na početnom ročištu glavne rasprave, koje je održano u četvrtak, 16. lipnja, pojavio se i oštećeni mladić Ivan Levačić (29). Sjedio je do Belića. Kazao je da će na idućem ročištu postaviti imovinsko-pravni zahtjev za naknadu štete od njega.