Crna kronika 25.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

Sporazum s policijom!

U prvom tromjesječju 2014. godine na području PU međimurske zabilježeno je 158 prometnih nesreća, što je za 7 posto manje nego u istom razdoblju 2013. godine, kada ih je bilo 170. Pritom se nije dogodila nijedna nesreća s poginulom osobom, dok su prošle godine u istom razdoblju smrtno stradale 3 osobe. Ovo su osnovni podaci o stanju sigurnosti na cestama Međimurja što ih je u razgovoru s novinarima iznio Kristijan Srpak, načelnik Odjela policije u PU međimurskoj. I nesreća s ozlijeđenim osobama bilo je manje za 11 posto, u prva tri mjeseca ove godine 41, a prošle 46, a i onih s nastalom materijalnom štetom za 3 posto, odnosno 117 prema 121 u prvom tromjesečju lani. Državni prosjek smrtnog stradavanja na cestama u 2013. godini na sto tisuća stanovnika iznosi 8,3, dok na području naše županije iznosi 7,9 osoba, rekao je Srpak. Istaknuo je glavne uzroke nesreća:
- To su brzina, u 28 posto slučajeva, alkohol u 20 posto, nepoštivanje prednosti prolaza u 16 posto, a nepropisno uključivanje u promet u 8 posto prometnih nesreća. Slično je i u strukturi utvrđenih prekršaja u prvom tromjesečju - najviše je bilo nedopuštene brzine, u 914 slučajeva, za čak 106 posto više nego u prvom tromjesečju lani, utjecaja alkohola u 305 slučajeva, ili 16 posto više, 35 prekršaja mladih vozača, ili za 133 posto više, 31 slučaj upravljanja prije stjecanja dozvole, za 29 posto više i 39 slučaja upravljanja dok je dozvola oduzeta, za 18 posto više nego u istom razdoblju lani. U prva tri mjeseca 2014. godine utvrđeno je ukupno 3.229 prekršaja, ili 58,6 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Od toga je 1.260 prekršaja, ili 39 posto procesuirano upozorenjem, dok se lani u istom razdoblju tako postupilo u 29 posto slučajeva.
Uhićene su 22 osobe, 2013. godine bilo ih je 18, od čega je 21 osoba dovedena Prekršajnom sudu i procesuirana, dok je u prostoriju do otrežnjenja bilo smješteno 25 osoba. Ukupno je, dakle, uhićeno ili zadržano bilo 47 osoba, od kojih je 16 bilo povratnika.
50 posto
Srpak je izlaganje o statistici prekršaja u prometu i postupanja policije iskoristio kako bi izložio neke učinke nedavnih promjena u Prekršajnom zakonu. U prvom tromjesječju policijski su službenici utvrdili 224 beznačajna prekršaja i podnijeli 55 naredbi o preuzetoj obavezi (tzv. oportunitet, u kojem se prekršitelj obvezao da će ukloniti uzrok prekršaja, neku tehničku neispravnost, npr.) te proveli 16 sporazumijevanja između policije i okrivljenika. Naplaćena je 541 novčana kazna, što je za 206 posto više nego u istom razdoblju 2013. godine. No, velik porast broja naplata ne znači i jednako velik porast naplaćenog iznosa. Kažnjeni su u državni proračun uplatili 129.100 kuna, dok je lani od 177 kazni uplaćen iznos od 93.700 kuna. Razlog tome je, kako je objasnio, što se s izmjenama Prekršajnog zakona na mjestu počinjenja naplaćuje iznos u visini polovice određenog iznosa ili propisanog minimuma kazne, dok se prošle godine naplaćivao puni iznos. Dodao je:
- I ovime upozoravam prekršitelje da plaćanjem u roku od tri dana mogu proći samo s 50 posto od propisanog iznosa novčane kazne. Dokaz o izvršenoj uplati mora se dostaviti Policijskoj upravi ili postaji. Može se platiti i bankovnom karticom, pa će u policijskim postajama biti instalirani POS uređaji, dok će ophodnje prometne policije na terenu imati dva mobilna POS uređaja.
Detalj koji je istaknuo je činjenica da je od početka primjene novih odredbi Prekršajnog zakona, sredinom prošle godine, provedeno tek 21 sporazumijevanje s okrivljenikom, jedan od novih instrumenata u odnosu policije s počiniteljem prekršaja.
- Pozivam one koji su primili prekršajni optužni prijedlog da obrate pozornost na poučak o pravima i iskoriste mogućnost da u nadležnoj policijskoj postaji provedu sporazumijevanje o visini novčane kazne i vremenu trajanja zaštitne mjere. Ukoliko dođe do sporazuma, na temelju njega će se izdati izjava za donošenje odluke o prekršaju koju Prekršajni sud može potvrditi bez daljnjeg provođenja prekršajnog postupka. Najčešće će tako i biti. Što se tiče upozorenja, pisanog ili usmenog, podsjećam da se njega može izdati počinitelju prekršaja s propisanom kaznom do tisuću kuna, ako je osobito lake naravi, ali uz uvjet da počinitelj nije prije činio prekršaj iz istog propisa, odnosno da u zadnjih 12 mjeseci nema izdano takvo upozorenje. Prekršajima osobito lake naravi smatraju se oni kojima nije izazvana opasnost niti je nastala šteta za druge osobe.
Srpak je podsjetio i na Registar naplaćenih kazni koji se puni podacima i moguća je uskrata izdavanja vozačke dozvole ili produljenje njene valjanosti, kao i registracije motornog vozila ili njenog produljenja onima koji dostavljenu novčanu kaznu nisu platili u roku, upozorio je.
Dražen Kovač

Izvor: 3078