Crna kronika 21.05.2016. 08:38.

Obitelj Horvat

Stanari Ulice Žarkovice u Nedelišću zbog lisica strahuju za djecu

- Prije mjesec dana primijetili smo rupe po gruntu, svuda oko skladišta koje imamo iza kuće. Skladište je povišeno nekoliko desetaka centimetara. Vidjelo se da nešto potkopava kako bi ušlo u prostor ispod objekta. Nakon toga nešto nam je ugrizlo mačku. Išli smo k veterinaru i rekli su nam da je moguće, čak vjerojatno da je riječ o lisici. Zvali smo lovce i postavili su zamke oko skladišta. Dosta dugo su tako stajale. No prošlu subotu, 7. svibnja, u nju se uhvatila mala lisica. Dan prije toga susjeda nam je rekla da je vidjela i odraslu lisicu, veliku kao pas, kako šeće našim dvorištem. Još su ju neki u ulici vidjeli. A dan poslije, u nedjelju, u zamku se uhvatila još jedna mala lisica - ispričali su nam Davor Horvat i njegova supruga iz Ulice Žarkovice u Nedelišću.

Ne puštaju sinčića iza kuće

Imaju osmogodišnjeg sina i desetogodišnju kćer. Iako imaju dugačko, uređeno i ograđeno dvorište, boje se za djecu. Više ih ne puštaju same iza kuće dok se situacija ne riješi. Jasno im je kako ona prava lija još nije dolijala.

- Rekli su nam lovci da najvjerojatnije prokopava jer ima mlade. Obično ih imaju tri do pet. Valjda im je željela napraviti leglo ispod našeg skladišta. Došli su neki dan i s terijerom. Iskopali su mu i pustili ga ispod skladišta, no ništa nije donio. Neki dan, poslije toga, opet smo zapazili nove rupe, iako su mislili da se neće vratiti zbog mirisa psa. Strahujemo za djecu, kaj da ih ugrize... Možda su bijesne, mi to ne možemo znati. Puna je ulica male djece - kažu supružnici Horvat. Ustupili su nam svoju fotografiju male lisice koja je u kavezu pronađena 7. svibnja, napravljenu mobitelom.

Tko je bio na intervenciji?

Više detalja, kao i jesu li oni bili na intervenciji, pokušali smo doznati od Zvonimira Hlebeca, novog predsjednika LD-a Fazan Nedelišće, te njihova lovnika Damira Bistrovića. No oni nam nisu potvrdili da bi imali intervenciju ove vrste. Hlebec je spomenuo tek da je "bila neka lisica, koja je uzela male i otišla". Bistrović pak je kazao da "nikakve zamke oni nisu postavljali". Nazvali smo stoga i Mladena Lackovića,  tajnika Lovačkog saveza Međimurske županije. Nije upoznat sa slučajem te je mogao pružiti tek općeniti komentar: "Kad je ugroženo zdravlje ljudi ili drugih životinja, dakle u iznimnim slučajevima, lisica se može loviti u naseljenom mjestu."