Crna kronika 11.11.2016. 09:05. Zadnja izmjena: 11.11.2016. 09:06.

Gornje Međimurje

Sudario se vozeći srednjoškolce pod utjecajem alkohola!

Vozač školskog autobusa pod utjecajem alkohola uzrokovao je prometnu nesreću u Stanetincu. U četvrtak, 3. studenog, kao i inače, "pokupio" je srednjoškolce u Čakovcu. Povezao ih je preko Brezja do Štrigove, te se potom vraćao preko Svetog Urbana, vozeći posljednju djecu. Stigavši do Stanetinca nije držao dovoljan razmak prilikom mimoilažanja s kamionom koji je naišao iz suprotnog smjera. Zahvatila su im se bočna ogledala.

Profesionalni vozači ne smiju "napuhati"

- Pogledajte ga, to snimajte, kak djecu vozi pod utjecajem alkohola! Napuhao je 0,55. Još je bio i bezobrazan! - doviknuli su nam vozač kamiona iz Čakovca i njegov suvozač. Je li vozač autobusa bezobrazan nismo mogli utvrditi jer je bio na razgovoru u očevidnom vozilu, no da je bio pod utjecajem alkohola je utvrđeno. Kako smo doznali ustanovljena mu je koncentracija od 0,45 promila. Policija po ustaljenoj praksi izmjerenu koncentraciju, iako su uređaji baždareni, zbog mogućnosti pogreške umanjuje za 0,10 promila.

- Policijski službenici vozaču autobusa odmah su privremeno oduzeli vozačku dozvolu. Profesionalni vozač ne smije voziti pod utjecajem alkohola. Slijedi mu prekršajna prijava - kažu u policiji. Zakon o sigurnosti prometa na cestama određuje da vozači autobusa ne smiju voziti pod utjecajem alkohola. I za koncentraciju manju od 0,50 promila predviđena im je novčana kazna. Ono što naročito bode u oči je činjenica da nije riječ o običnom vozaču autobusa, već o vozaču školskog autobusa!

"Ne mogu do mladih i dobrih vozača"

U policiji su nam kazali kako je riječ o muškarcu rođenom 1962. godine. Na terenu smo doznali da je riječ o mještaninu Vularije. Po autobus odmah je stigao i njegov šef, autoprijevoznik Josip Baliga iz Mihovljana, koji djeluje u sklopu M-grupe. I on je bio ogorčen - i na svoga vozača, ali i na sustav.

- Gledajte, situacija je užasna. Jednostavno ne mogu do mladih, dobrih vozača. Europa traži tisuće i uzima sve najbolje. Kaj da sam vozim? Pakiram se u mirovinu i već sam prodao dva od četiri autobusa. Mladi su nezainteresirani za ovaj posao, valjda love Pokemone. Ovaj vozač je kod mene radio neka tri-četiri mjeseca. Vjerojatno ću uzeti drugu osobu - kazao nam je Josip Baliga, koji je s majstorom popravljao oštećeno bočno ogledalo. Nasreću, u prometnoj nesreći nitko nije ozlijeđen.