Crna kronika 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:03.

Suđenje ženi-grabljivici

U Županijskom sudu u Varaždinu 12. veljače bit će održano prvo ročište u postupku u slučaju pokušaja ubojstva, ali u neobičnim okolnostima. Na optuženičku klupu će Ruža Šimunković (51), rodom iz Kotor Varoši u Bosni i Hercegovini, ali službeno prijavljena kao mještanka Pribislavca iako je se ovdje slabo sjećaju. Njoj se u teret stavlja da je pokušala ubiti svog supruga Antu Marjanovića (54) iz Varaždina, vojnog invalida slabog zdravlja, u namjeri da se domogne njegove mirovine i stana u Varaždinu.
Ono što slučaj čini bizarnim je to što su on i Ruža sklopili brak, a da on toga nije bio ni svjestan - kod matičara ga je odvela na prijevaru, uvjerivši ga da na vjenčanje idu drugima, kao kumovi. To da ima ženu saznao je kad je pravosuđe počelo postupak protiv optužene. Na više ga je načina sama pokušala ubiti, a onda je odlučila angažirati druge da za novac obave prljav posao. Jedan od onih kojima se obratila, taj jest iz Pribislavca, prijavio je to policiji. Dok se već sud bavio ovim slučajem, upustila se u novi pothvat - kao žrtvu je našla Tihomila Buterina iz Oroslavja s kojim se upoznala kad je tražio vidovnjakinju koja će mu reći, valjda pouzdano, vara li ga žena. On je ubrzo dobio pismo iz Madrida da je naslijedio 12,7 milijuna američkih dolara. Zajedno su krenuli u Ljubljanu, kako bi avionom otišli u Madrid. On je sa sobom ponio 12 tisuća eura, što je Ruža Šimunković vidjela. Prije Ljubljane mu je predložila da autom skrene na seoski put i odspava, a kad je zadrijemao, pokušala ga je zadaviti omčom.
Kada se nekako uspio oteti, kamenom ga je udarila u sljepoočnicu. Ipak se uspio domoći glavne ceste na kojoj je zaustavio autobus i vozaču rekao da pozove policiju. Ruža Šimunković uhićena je nakon potjere nekoliko kilometara dalje u šumi. Slučaj zanimljv i nama, iako uz nas vezan tek time što je optužena Pribislavčanka, makar možda samo na papiru.

I drugo ročište odgođeno za ubojstvo iz nehaja

U suđenju Perici Lovrenčiću iz Gardinovca, zbog prouzročenja smrti iz nehaja oca Franje, koje se vodi pred Općinskim sudom u Čakovcu, drugo je ročište, zakazano za srijedu, 5. veljače, otkazano zbog bolesti suca. Sljedeće je zakazano za 7. ožujka. Na njemu će biti ispitana tri svjedoka.

Izvor: 3068