Crna kronika 07.02.2016. 16:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:29.

Pravda za Tomislava Pergara

Sutkinja: Tražili smo vještaka, u ožujku će nova rasprava

Ni pet godina nakon smrti Tomislava Pergara (23) iz Vukanovca nije donesena presuda. Za nanošenje teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom, u noćnom klubu Guru 27. siječnja 2011. godine, terete se Matija Marčec, Bruno Hančić i Deni Pikl. Prošlo ročište na Općinskom sudu u Čakovcu održano je u travnju 2015. godine. 
- Ako treba svaki ću mjesec organizirati skupove i prosvjede ispred suda. Jednom će nekome doći do glave da je krajnji rok da se nešto riješi - napisala je majka Spomenka Pergar u pismu čitatelja koje je objavljeno u prošlom broju lista Međimurje.
 

Spomenka Pergar 27. siječnja 2011. ostala je bez sina 

Psihijatrijska vještačenja

Zbog toga, a i zbog činjenice da je u travnju najavljeno novo ročište u roku od mjesec-dva, kad se koordiniraju vještaci, zamolili smo komentar Renatu Marciuš, sutkinju koja vodi postupak. Sutkinja je listu Međimurje i javnosti dopisom korektno odgovorila na pitanja zašto otada nije održana nova sudska rasprava. Njezin odgovor, a riječ je o predsjednici Kaznenog odjela čakovečkog suda, prenosimo u cijelosti: 


"Tijekom istrage angažiran je vještak sudske medicine dr. sc. med. Josip Čadež, koji je dao nalaz i mišljenje u istrazi i potom na raspravi 28. studenog 2011. godine. Nakon toga postala je upitna raspravna sposobnost prvookrivljenog Marčeca nakon njegova puštanja iz pritvora rješenjem Županijskog suda u Varaždinu od 30. prosinca. Budući da se nije pojavio na idućim raspravama provedeno je psihijatrijsko vještačenje. Prema nalazu vještaka od 11. srpnja 2012. godine ocijenjen je raspravno sposobnim, ali nije pristupio na raspravu 27. rujna 2012. godine jer je završio u bolnici, na Odjelu psihijatrije. Na idućoj raspravi, 11. prosinca 2012. godine, bio je u vidno pogoršanom zdravstvenom stanju pa je ponovo provedeno psihijatrijsko vještačenje. Prema nalazu od 24. listopada 2013. godine u opisanom psihičkom stanju nije raspravno sposoban. Nakon toga je u dva navrata vještačen po Psihijatrijskoj bolnici Vrapče, koja ga je u prvom navratu izvještačila raspravno neposobnim, a potom, nalazom od 27. listopada 2014. godine, raspravno sposobnim. S obzirom na protek vremena, u kojem sam Vam navela sudske radnje koje su provedene u postupku, u međuvremenu je sudski vještak kojeg je bilo potrebno ponovo pozvati na raspravu (dopunu nalaza i mišljenja dao 28. studenog 2011. godine) otišao u mirovinu. Brisan je iz popisa sudskih vještaka i istekla mu je licenca krajem 2014. godine, o čemu me obavijestio kad sam ga nakon prošle rasprave kontaktirala zbog vještačenja, tako da je zbog navedenih okolnosti odbio, odnosno ne može vještačiti u ovom spisu. Kako je na prošloj raspravi sud prihvatio dokazne prijedloge obrane okrivljenih radi provođenja dopune vještačenja po navedenom i ostalim predloženim vještacima bilo je potrebno angažirati drugoga vještaka sudske medicine, kojem je potom spis dostavljen radi proukei vještačenja, s obzirom na to da se radi o opsežnom i složenom predmetu te je iduća rasprava zakazana za 8. ožujka."


Podsjetimo, sutkinja je na prošloj raspravi neke zahtjeve obrane odbila, ali je prihvatila zahtjev da se saslušaju medicinski i biološki vještaci, toksikolog te obducent, jer osim medicinskog ostali još nisu bili pred sudom. Na raspravi u travnju optuženici su kazali kako se ne smatraju krivima za kaznena djela za koja ih terete optužnicom.