Crna kronika 25.01.2017. 19:39.

Pomoć HGSS-a

Terencem klizao po staroj Dravi, pa propao!

Vozač terenca čakovečkih registarskih oznaka u četvrtak 12. siječnja skliznuo je s ruba leda i - pameti! "Mogao bih malo klizati automobilom po zaleđenoj Dravi!", pomislio je i pohitao ostvariti naum. No, rijeka je još jednom pokazala da se "z nje nesme delati bedaka". Led pod terencem je popustio i sva je sreća da nije bila riječ o pravoj dubini, već o plićaku. Vozilo je propalo, ostalo ukopano i domaće snage nisu ga mogle izvući traktorom. Stoga su na kraju, dan poslije, odlučili pozvati upomoć pripadnike HGSS-a Stanice Čakovec.

Četveročlana ekipa pojurila je s dva Defendera - jednim koji je ujesen dobila od svoje "centrale" i drugim u vlasništvu njihova pripadnika. Terenac je u led propao na predjelu stare Drave između Trnovca i Svibovca Podravskog. Riječ je o predjelu koji domaći zovu Trnovsko, a lakše mu je pristupiti od  Sračinca.

NAHRUPILE SU SANTE I POČELA MEĆAVA

U tim trenucima počinjala je prava mećava. Vodostaj je počeo rasti, a sante leda koje su nahrupile počele su doslovno razbijati utonuli terenac! Hrabro su zagazili u ledenu vodu, brzo ga privezali za oba Defendera (i to brodskom užadi!) te ga izvukli.

"Kao javna služba mi smo dužni javiti se na poziv, kao i vatrogasci. Inače ne naplaćujemo intervencije, Vincekovo ćemo na primjer osiguravati, bez naplate. Ali, u ovakvom slučaju naplatit ćemo troškove. Vozač terenca će nam ih podmiriti nabavom potrebne opreme. Sreća je da nitko iz vozila nije ozlijeđen. Ovo je još jedno upozorenje da je svaka zabava na zaleđenim površinama veoma opasna", kaže pročelnik stanice Neven Putar. Dodaje kako je u svemu pozitivno jedino to što im je ovo bila dobra vježba spašavanja u zimskim uvjetima.

"Isto tako dobra nam je vježba bilo novogodišnje spašavanje labuda iz zaleđenog jezera Hidroelektrane Dubrava. Važna je oprema, ali i uvježbanost. Tamo je upotrijebljen "stand up kayak" (SUK) koji nam je doniran. Sva je sreća da nitko od prolaznika nije krenuo u to spašavanje, jer je led bio samo centimetar debeo. Taj nam SUK može dobro poslužiti za izvlačenje osoba iz divljih voda i poplava", kaže Putar. Naime, idući put u pitanju možda neće biti vozilo ili životinja, već čovjek!

Zimsko spašavanje vježbaju na Sljemenu

Pod vodstvom Miodraga Novosela kao učitelja skijanja petorica pripadnika čakovečke stanice ovih dana su na Sljemenu. Prolaze pripremni tečaj zimskih tehnika spašavanja.

"U fokusu ove priče je skijanje. I ovo je itekako važno; evo neki dan hitna služba nije mogla kroz snijeg do unesrećenog kod Kumrovca. Slična se situacija može ponoviti u međimurskim bregima", dodaje pročelnik Neven Putar.