Crna kronika 15.01.2017. 00:28.

Afera Express-tours

Tihomir Kokolek bi ponovo u inozemstvo, ovaj put u Švicarsku?

Izvanraspravno vijeće Općinskog suda u Čakovcu odbilo je zahtjev Tihomira Kokoleka (49) iz Ludbrega da mu se ukine mjera opreza privremenog oduzimanja putne i druge isprave za prijelaz državne granice. Naveo je da treba putovnicu kako bi sklopio ugovor o radu u Švicarskoj.

"Na tom bi mjestu imao očekivanu plaću od oko 2.000 eura. Po dobivanju posla obvezao bi se na polog suda mjesečno polagati veći iznos novca, kako bi namirio štetu koja je nastala eventualnim počinjenjem kaznenog djela. Nema namjeru izbjegavati kazneni postupak ili napustiti državu", predočeno je sudu. No, suci su odbili ovaj zahtjev optuženika za kazneno djelo prijevare u produženom trajanju.

Podsjetimo, protiv Tihomira Kokoleka je podignuta, a u međuvremenu i potvrđena optužnica. Terete ga da je od prosinca 2014. do lipnja 2015. godine, kao vlasnik čakovečke putničke agencije Express-tours, s roditeljima učenika sklopio ugovore o organiziranju maturalnih putovanja i izleta. Roditelji su mu platili više od 335 tisuća kuna, koje je zadržao za sebe, ne organiziravši putovanja.

ČETIRI, A NE DEVET MEĐIMURSKIH ŠKOLA

Riječ je o devet škola, od čega su četiri međimurske i to osnovne škole u Maloj Subotici, Štrigovi, Ivanovcu i Donjoj Dubravi. Sasvim pogrešno stoga mu sudsko vijeće na teret stavlja da je "nesporno utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo prijevare na štetu učenika devet osnovnih škola u Međimurskoj županiji".

Kako god bilo, sudsko vijeće podsjeća da je za njim tijekom 2015. godine bila raspisana potraga, te je četiri mjeseca bio u različitim državama, a najduže u Tunisu.

PRIJATELJI IZ TUNISA?

"Tijekom dosadašnjeg postupka utvrđeno je da optuženik nije u mogućnosti podmiriti obveze prema oštećenicima i postoji realna mogućnost da će pred mnogobrojnim vjerovnicima i pravosudnim tijelima pobjeći u Tunis, gdje očito ima prijatelje. Osim toga, nije naveo mjesto sklapanja ugovora niti s kime bi ga sklopio, niti je o tome podnio dokaze", obrazložilo je vijeće odbijanje zahtjeva.