Crna kronika 24.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

Tko nas sve vozi međimurskim cestama?

U Hrvatskoj se bilježi trend porasta prometnih nesreća u kojima sudjeluju teretna vozila i autobusi, upozorila je u kraćem razgovoru s novinarima Irena Branović, službenica PU međimurske zadužena za preventivu u cestovnom prometu. Poseban problem predstavlja to što nesreće u kojima sudjeluju autobusi, teretna vozila, tegljači, odnosno skupovi vozila prate dugotrajni prekidi i preusmjeravanja prometa, a otežano je i samo izvlačenje oštećenih vozila i transport vučnom službom ako su sletjela s kolnika. U 2012. godini na međimurskim cestama teretna su vozila sudjelovala u 81 nesreći, što je udio od 7,45 posto među vozilima sudionicima nesreća, rekla je Irena Branović.
U 2011. godini sudjelovala su u 98 nesreća, što je udio od 8,27 posto – tu je zabilježen blagi pad. Autobusi su u 2012. godini sudjelovali u 7 nesreća, što je udio od 0,64 posto ukupnog broja vozila sudionika, a u 2011. godini također u 7 nesreća, ali je tada to bio udio od 0,59 posto, u čemu se bilježi lagani porast.
Ovome je Irena Branović dodala podatke o rezultatima nedavne preventivno-represivne akcije Nadzor teretnih vozila i autobusa. Utvrđeno je ukupno 30 prekršaja, od čega 5 prekršaja nepropisne brzine, 4 prekršaja tehničke neispravnosti vozila, 3 prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom, čak 10 prekršaja prekoračenja vremena upravljanja vozilom, odnosno preskakanja ili odgode propisanog odmora, a jednom je utvrđen pretovar, prekoračenje dopuštenog osovinskog opterećenja.
U 3 slučaja utvrđeno je i da vozilom upravlja osoba bez valjanog vozačkog ispita. Irena Branović istaknula je i slučaj zabilježen 10. listopada graničnom kontrolom na prijelazu u Murskom Središću. Kod vozača autobusa, Osječanina starog 38 godina, utvrđeno je da ne posjeduje vozačku dozvolu D kategorije koja je uvjet za upravljanje autobusom, a vozio je na ekskurziju u Mađarsku školsku djecu od prvih do petih razreda. I protiv vozača i protiv tvrtke za koju vozi podnijet je prekršajni optužni prijedlog, a privremeno mu je oduzet i tahografski listić. Djecu je do odredišta odvezao jedan kvalificirani vozač iz Murskog Središća.

Izvor: 3052