Crna kronika 10.08.2017. 13:33. Zadnja izmjena: 10.08.2017. 13:41.

Spolna zlouporaba djeteta

Tužiteljstvo traži duži zatvor za učitelja tjelesnog iz Nedelišća

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu podnijelo je 17. srpnja žalbu protiv prvostupanjske presude Općinskog suda u Čakovcu kojom je optuženi hrvatski državljanin (1960.) proglašen krivim zbog počinjenja tri kaznena djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od petnaest godina.

- Presudom je optuženik osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci te mu je izrečena sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti i djelatnosti nastavnika u trajanju dvije godine duljem od trajanja izrečene jedinstvene kazne zatvora na koju je osuđen. Žalbom se pobijaju odluke suda o kazni i sigurnosnoj mjeri koje su presudom izrečene optuženiku - navodi odvjetništvo.

Smatraju da je izrečena kazna zatvora preblaga, uzimajući u obzir okolnosti počinjenja kaznenih djela i načina postupanja optuženika prema žrtvama, činjenicu da jedna od žrtava još uvijek trpi psihičke posljedice i izostanak bilo kakvih olakotnih okolnosti.

- Preblagim je ocijenjeno i trajanje izrečene sigurnosne mjere koju je bilo opravdano odrediti u duljem trajanju, jer je moguće izreći i doživotnu zabranu obavljanja dužnosti ili djelatnosti u kojima počinitelj dolazi u redoviti kontakt sa djecom - dodaje odvjetništvo.

Podsjetimo, riječ je o poznatom slučaju u kojem je optužen, a sad i nepravomoćno osuđen, učitelj tjelesnog iz Osnovne škole Nedelišće. Nazvali smo i njega te nam je kazao slijedeće:

- Ja sam nevin, žalit ću se, to jest već smo uložili žalbu i nadam se da će prevladati razum. Tisuće ljudi i sportaša me poznaje - kazao nam je.