Crna kronika 02.02.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 21.09.2017. 08:12.

Tučnjava sa smrtnim posljedicama

U čakovečkom baru Guru: Tomislava Pergara (22) prebili na smrt!

Međimurje, a i Hrvatsku u četvrtak, 27. siječnja potresla je vijest o tragičnom i, po svim okolnostima, mučnom događaju koji se zbio te noći ispred narodnjačkog kluba “Guru” u Čakovcu.

U tučnjavi u sitne sate, oko 1 sat ujutro pod šakama i nogama trojice nasilnika fatalne je ozljede zadobio Tomislav Pergar iz Vukanovca, star 22 godine. Županijska je bolnica u 2.43 sata obavijestila policiju da je na Odjel hitne medicinske pomoći dovezen mladić koji je pronađen ispred narodnjačkog kluba. Bio je u komi i liječnička ga je ekipa pokušala reanimirati, ali sav napor medicinskog osoblja nije pomogao. Tomislav Pergar preminuo je u 8.45 sati.

Policija je brzo rekonstruirala osnovne crte događaja. Utvrdila je da su Tomislava rukama i nogama izudarala trojica mladića - Deni Pikl iz Čakovca i Bruno Hančić iz Šenkovca, Tomislavovi vršnjaci, i nešto stariji Matija Marčec iz Varaždina, rođen 1984. godine.

Napali su i ozlijedili i 36-godišnjaka iz Prekope koji je s Tomislavom te večeri bio u društvu. On je, međutim, prošao samo s lakšim ozljedama. Trojica osumnjičenih kasnije toga dana, uz kaznenu prijavu zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom, privedeni su u istražni zatvor Županijskog suda u Varaždinu. Istražni im je sudac nakon saslušanja odredio zadržavanje u trajanju od 48 sati, ali je u petak donio odluku da budu pritvoreni na 30 dana - zbog mogućeg utjecaja na svjedoke u daljnjem tijeku istražnih radnji.

Obdukcija nad mrtvim tijelom Tomislava Pergara, provedena u petak na Odjelu patologije čakovečke Bolnice, potvrdila je prve pretpostavke – on je preminuo zbog ozljeda zadobivenih premlaćivanjem, šoka od unutarnjeg krvarenja i još nekih oštećenja unutarnjih organa.


Bilo je to bezumno nasilje

O tragičnom događaju pred narodnjačkim klubom čule se se već razne priče. Ulogu igra i utjecaj alkohola. Prema jednoj od verzija, Tomislav Pergar uvrijedio je konobaricu, a kako je ona s jednim od napadača i u vezi, to je bio otponac nasilja. Tomislavovi prijatelji okupili su se na kraćem komemorativnom skupu pred “Guruom” u subotu, dva dana nakon tragedije. Jedan od njih, koji je zamolio da ostane anoniman rekao nam je:
- Tomislav je bio miran, nije bio nikakav poklonik turbo-folka. On i njegov prijatelj te su se večeri u narodnjačkom klubu našli slučajno. Išli su tamo gdje je otvoreno. Doista je popio malo previše i zaplesao je sam, spotaknuo se i pao na stol za kojim su sjedila trojica te razbio čašu. To je bio dovoljan povod da ga izvuku van i pretuku.
Tomislavovi prijatelji kažu da je ovu priču ispričala djevojka koja je s njim i njegovim prijateljem bila u društvu, a spremna ju je ponoviti i pred službenim organima. Ona je i bila ta koja je pozvala Hitnu pomoć. No, što god da je istina ili kao takvo kasnije prihvate odvjetništvo i sud, zapravo nije bitno – uz ovu ili onu nijansu, jasno je da se radi o posve izlišnom, bezumnom nasilju. Gosta koji nečime remeti kućni red lokala zamoli se da prestane, ako je već pod utjecajem alkohola zamoli ga se da ode, a ako to ne učini, pozove se policiju. Tomislav je umjesto toga dobio “lekciju” rukama i nogama.
 

Prijatelji spontano održali komemoraciju

Na parkiraištu ispred narodnjačkog kluba “Guru” u subotu, 29. siječnja, u podne našli su se prijatelji i kolege Tomislava Pergara na skupu sjećanja i poziva da se nasilje zaustavi. Bili su to većinom njegovi školski kolege iz Osnovne škole Gornji Mihaljevec ili iz Graditeljske škole, ali i poneki stariji prijatelj i susjed. Skup je sazvan sponatno (preko facebooka) i iako nije formalno najavljen, pa prema tome ni regularan, policija ga nije sprečavala. Oni koji nisu mogli doći u subotu, već su u petak, u 20.30 sati zapalili svijeće na mjestu stradanja. Policijsko je osiguranje u petak bilo jače, ali za to nije bilo osnove - okupljeni su se držali posve dostojanstveno. Mnoštvo školskih kolega, prijatelja i kolega iz njegovog poduzeća našlo se i kraj njegovog posljednjeg počivališta u Gornjem Mihaljevcu, na groblju na kojem je ispraćen u subotu.

Spomenka Pergar: “Zar se tako može prekinuti život?”

Tomislav Pergar završio je Graditeljsku školu. Radio je u zagrebačkoj “Hidroelektri”, niskograđevnoj tvtrki. Očito je bio i više nego samo dobar radnik, s dvadeset dvije godine života bilo mu je povjereno da bude bude poslovođa u završnom polaganju asfalta.

Za sobom je ostavio majku Spomenku i oca Marijana, brata Miroslava i baku Mariju. Tomislavove najbliže i Miroslavovu djevojku Lidiju Kovačić zatekli smo u nedjelju, dan nakon pogreba, na Tomislavovom grobu.

- Zar se može tako prekinuti mladi život - rekla je shrvana majka Spomenka. Koja će to kazna biti pravda za uništen život?

Baka Marija obratila nam se apelom, zapravo vapajem:

- Pa dajte, učinite nešto da se takve stvari ne događaju. Što to znači da se noću toliko pije? Neka odgovorni pogledaju kako su te stvari u Austriji uređene.

Policija i državni inspektorat istražuju

Policija u suradnji s državnim inspektoratom ispituje sve druge okolnosti tragičnog događaja, ali i poslovanje narodnjačkog kluba “Guru” u cjelini. Za sliku stvari bitno je da su svi napadači osoblje kluba, DJ, konobar i zaštitar.

Matija Marčec to je radio “na crno” - kao zaštitar je izgubio licencu upravo zbog sklonosti nasilju. Sva trojica poznata su pravosuđu, ali dobrim dijelom zbog prekršaja iz druge domene, kako saznajemo iz neslužbenog izvora. I konobarica koja je posluživala dobit će uz ovaj slučaj prekršajni optužni prijedlog zato što je posluživala goste koji su već bili pod utjecajem alkohola. Ali napadači nisu bili alkoholizirani, oni su morali biti potpuno svjesni svog čina i njegovih posljedica. Za njihov čin prijeti im kazna od jedne do deset godina zatvora.

Izvor: 2910