Crna kronika 10.05.2017. 10:51. Zadnja izmjena: 10.05.2017. 11:02.

Akcija daje rezultate

U pet godina Međimurci predali gotovo 20 tisuća metaka!

U proteklih pet godina na području Međimurja građani su policiji dragovoljno predali 6,65 kilograma raznog eksploziva, pet mina, 65 ručnih bombi, 12 pušaka, 11 pištolja i revolvera, 12 komada topničkog streljiva, 15.944 metaka za dugo i 3.478 metaka za kratko oružje. Riječ je o akciji Manje oružja, manje tragedija.

- Riječ je o najučinkovitijoj kampanji u prikupljanju oružja u povijesti UN-a, prema podacima UNDP-a. MUP je s partnerima provodi još od 2007. godine. Građanima je omogućena dragovoljna i vremenski neograničena predaja eksplozivnih sredstava, oružja i streljiva. Dragovoljna predaja odnosi se na sve vrste oružja, a osobito na zabranjeno, kao što je automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima te vojno oružje - kaže Radovan Gačal, glasnogovornik Policijske uprave međimurske. Još jednom podsjeća da protiv građana koji prijave i predaju oružje neće biti pokrenut prekršajni niti kazneni postupak.

Posljednja u nizu dragovoljnih predaja zabilježena je u utorak, 9. svibnja. Građanin koji je želio ostati anoniman policijskom službeniku za protueksplozijsku zaštitu predao je automatsku pušku, 812 metaka raznih kalibara, jedno topničko streljivo kalibra 20 mm i pet spremnika za automatsku pušku (na fotografiji). Predano oružje i streljivo pohranjeni su u skladištu PU međimurske do odluke o njegovu uništenju.