Crna kronika 31.08.2016. 14:23. Zadnja izmjena: 31.08.2016. 14:25.

Velika prevara u Čakovcu

Uz pomoć djelatnice banka oštećena za 3,3 milijuna kuna!

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protiv sedmero osumnjičenih osoba te dvije pravne osobe Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu provelo je prvo ispitivanje četvero uhićenih hrvatskih državljana. Sumnja se na kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, kao i poticanje i pomaganje pri tome, krivotvorenje službene ili poslovne isprave te pranje novca.

Prvoosumnjičena 43-godišnja djelatnica je banke u Čakovcu, a drugoosumnjičeni je vodio poslovanje društva iz Zagreba.

- U cilju da sebi i još petorici osumnjičenika, od kojih su dvije pravne osobe, pribave nepripadnu korist; sastavili su više lažnih ugovora o eskontiranju mjenica između banke i trgovačkog društva iz Čakovca, kojima su prodavane mjenice društva iz Zagreba kao izdavatelja, a što nije bilo točno, pri čemu su ugovore i drugu potrebnu dokumentaciju neovlašteno potpisivali i neovlašteno stavljali pečate, kao i krivotvorili potpise ovlaštenih osoba, a u čemu im je pomagao trećeosumnjičenik kao direktor društva iz Čakovca. Takvim postupanjem izbjegli su redovitu proceduru banke pri sklapanju opisanih ugovora pa je banka isplatila na žiro-račun društva iz Čakovca iznos veći od 3,300.000,00 kuna, time da su osumnjičenici znali da društva koja su se obvezala kao mjenični dužnici i mjenični jamci neće obaviti svoje obveze prema banci jer nisu poslovali - opisalo je odvjetništvo postupak kojim je izvlačen novac.

Nakon toga, drugoosumnjičeni je podizao novac i pri tome koristio lažne punomoći. Prvoosumnjičenica je novac prosljeđivala drugim društvima čije su ga odgovorne osobe (4., 5., 6. i 7-osumnjičeni) koristile za poslovanje ili podizale za sebe.

- Na to su prethodno; radi pribavljanja nepripadne imovinske koristi za svoja društva; potaknule prvoosumnjičenicu i drugoosumnjičenika, a ujedno su prikrivale podrijetlo tako nezakonito pribavljenog  novca. Opisanim si je djelima prvoosumnjičenica pribavila imovinsku korist u iznosu od 135.000,00 kuna, a drugoosumnjičenik u iznosu od 753.000,00 kuna, dok su ostali osumnjičenici pribavili nepripadnu korist veću od 2,412.000,00 kuna, oštetivši banku iz Rijeke u ukupnom iznosu većem od 3,300.000,00 kuna. Postoji osnovana sumnja da je petoosumnjičenik 16. srpnja 2015. u Čakovcu; nakon što je prvoosumnjičenica na žiro-račun trgovačkog društva u kojem je bio direktor, neistinito upisavši svrhu uplate, uplatila na naprijed opisani način nezakonito pribavljen novac banke iz Rijeke u iznosu od 115.000,00 kuna; potrošio ga u poslovanju društva iako je znao da društva koja su navedena kao uplatitelji nisu imala nikakvo dugovanje, niti su bila u poslovnom odnosu i da je taj novac prvoosumnjičenica neovlašteno pribavila.Protiv prvoosumnjičenice i petoosumnjičenika je, temeljem prijedloga Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu, sudac istrage odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog zakonskih osnova iz čl. 123. st. 1. toč. 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku - kaže odvjetništvo.