Crna kronika 17.08.2017. 17:28. Zadnja izmjena: 17.08.2017. 17:28.

Nestale svinje

VAJDA Zašto su ušli u posao s osobom s debelim policijskim dosjeom?

Iz Policijske uprave međimurske prošli petak su nam potvrdili informaciju da su dan ranije zaprimili kaznenu prijavu vezanu uz slučaj gospodarskog kriminala u kojem je čakovečka Mesna industrija Vajda ostala bez 723 svinje, vrijednosti 1,600.000 kuna. Kronologiju događaja koji je rezultirao prijevarom, odnosno krađom kakva se u spomenutoj tvrtki ne pamti medijima je iznio  član Uprave Vilim Simon. Prema njegovim riječima, Vajda je osmi svibnja ove godine potpisala ugovor o kooperaciji za tov 273 odojka s  tvrtkom Eko Farma Ves j.d.o.o. iz Zagreba, registriranom za uzgoj svinja. Nakon što su ugovori ovjereni i kod javnog bilježnika te su vlasnik i njegova nevjenčana supruga kao sudužnica potpisali priložili i bjanko zadužnice, 12. svibnja mlade svinje dopremljene su na modernu farmu s video nadzorom u Martinskoj Vesi nedaleko od Siska.

Vajda do tada nije surađivala s tom tvrtkom i ništa im nije bilo sumnjivo, napomenuo je Simon. U ponedjeljak, 7. kolovoza vlasnik se nije javljao na telefon kad su ga nazvali iz Vajde želeći dogovoriti posjet farmi radi uzimanja uzoraka za salmonelu. Dan kasnije također se nije javio, a tada je na farmu stigao i kamion s hranom za svinje. Vozač je zatekao potpunu praznu farmu. Ni svinja, ni radnika, ni vlasnika... Iz Čakovca je tada poslano nekoliko djelatnika tvrtke. Oni su od susjeda saznali da su nekoliko dana ranije vidjeli kako se utovaruju svinje. Šefovima Vajde nije preostalo ništa drugo nego sve prijaviti policiji.

U ILEGALNIM KLAONICAMA

Kako su prenijeli mediji, cijela operacija očito je bila pomno smišljena o čemu govori i činjenica da je 7. kolovoza kad se vlasnik prvi puta nije javio na telefon, vlasništvo nad tvrtkom Farma Ves j.d.o.o. već bilo prenijeto na drugu osobu. Simon kaže i da je za prijevoz tako velikog broja svinja bilo potrebno najmanje pet ili šest kamiona. Svinje su, inače, uskoro trebale biti isporučene Vajdi.

- Nažalost, nemamo novih informacija, a sve što znamo prijavili smo nadležnim institucijama i nadamo se da će se slučaj riješiti u što kraćem roku. Osim zbog velike materijalne štete koja nam je nanesena, najviše smo ogorčeni zbog činjenice da će svinje zasigurno završiti u ilegalnim klaonicama i na sivom tržištu, jer su utovarene bez nužnog veterinarskog nadzora, istaknuo je Simon. Čovjek koji je dogovorio posao s Vajdom otprije je poznat policiji, gdje ima podebeo dosje... vezan uz niz kaznenih djela. Od krivotvorenja dokumentacije, prijevara, protupravne naplate pa i kaznenih djela vezanih uz nasilje.


16. kolovoza: Dvjestotinjak od 723 svinje koje su ukradene čakovečkoj Vajdi pronađeno i vraćeno.