Crna kronika 30.08.2020. 14:13. Zadnja izmjena: 30.08.2020. 14:29.

Međimurski vatrogasci

Vatrogasci danas pale sirene u spomen na žrtve Kornatske tragedije

Danas je trinaesta obljetnica Kornatske tragedije u kojoj je živote izgubilo dvanaestoro hrabrih vatrogasaca. Od trinaest vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, njih šest poginulo je na mjestu događaja, dok su ostali prebačeni u obližnje bolnice, ali su ubrzo preminuli od posljedica teških opeklina. Kornatske tragedija je jedan od najvećih mirnodopskih nesreća koja je pogodila Hrvatsku.

Jedini preživjeli vatrogasac bio je 23-godišnji Frane Lučić iz Tisnog. U ime Hrvatske vatrogasne zajednice, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izdao je zapovijed da se danas u svim vatrogasnim postrojbama JVP i DVD upale sirene u 15:25 sati u trajanju od 60 sekundi te da se za vrijeme zvučnih signala vatrogasci postroje i odaju počast stradalim kolegama paljenjem svijeća i prisjećanjem na sve stradale čitanjem njihovih imena i prezimena - Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev-Mikulin.

Prema službenoj teoriji uzrok tragedije je takozvani eruptivni požar. Međutim dio javnosti kao i obitelji stradalih nisu prihvatili takvo objašnjenje te i dalje smatraju da im nije do kraja otkrivena prava istina o okolnostima u kojima su stradali njihovi najmiliji.

U spomen na tragediju vatrogasci DVD-a Mursko Središće na Velikom Kornatu izgradili su križ br. 8. Više o temi o kojoj smo pisali 2010. godine možete pročitati na linku.

LINK NA ČLANAK