Crna kronika 01.10.2020. 10:41. Zadnja izmjena: 01.10.2020. 10:44.

Policija javlja...

Vozač zbog više prometnih prekršaja kažnjen s 23.200 kuna

Jučer, 30. rujna 5 minuta nakon ponoći na prometnici između Držimurca i Piškorovca, prilikom nadzora cestovnog prometa policijski službenici zaustavili su Opel Astru, čakovečkih registarskih oznaka, kojom je upravljao 36-godišnji vozač.

Nadzorom je utvrđeno kako je vozač upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 1,99 promila. Ujedno, provjerom putem evidencije vozača i vozačkih dozvola utvrđeno je kako je 36-godišnjem vozaču krajem ožujka prošle godine rješenjem poništena vozačka dozvola zbog prikupljenih 12 negativnih bodova, dok je uvidom u evidenciju registracije vozila utvrđeno da je osobnom automobilu istekla valjanost prometne dozvole krajem svibnja ove godine. Također, vozač Astre tijekom vožnje nije koristio sigurnosni pojas.

Okrivljeni 36-godišnjak, povratnik u počinjenju prometnih prekršaja, zbog počinjenja nekoliko prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kažnjen je izricanjem novčane kazne u ukupnom iznosu od 23.200 kuna te zaštitnom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od 9 mjeseci.

- Ovaj događaj dobar je povod da ponovno upozorimo sve vozače na odredbu Zakona o sigurnosti prometa na cestama, temeljem koje se vozaču koji je proglašen krivim pravomoćnom odlukom o prekršaju, u odgovarajuću evidenciju upisuju negativni bodovi, poručuju iz policije. 

  • ODREDBE ZAKONA O SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA KOJE SE ODNOSE NA NEGATIVNE BODOVE

Mladom vozaču koji je u dvije godine prikupio devet negativnih prekršajnih bodova, baš kao i vozaču koji je u istom razdoblju prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova, a kojima je vozačka dozvola istekla, rješenjem će se odrediti da dvije godine ne mogu podnijeti zahtjev za produljenje vozačke dozvole. 

Kategorijama vozača s jednakim brojem prikupljenih negativnih prekršajnih bodova u jednakom razdoblju, rješenjem će se ukinuti vozačka dozvola, ako im je u tom razdoblju oduzeta ili prijavljena izgubljenom.

Dvije godine zabrane podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole dobit će i osoba koja je u dvije godine prikupila devet negativnih prekršajnih bodova, a nije niti stekla pravo upravljanja motornim vozilom, odnosno još nije niti položila vozački ispit.