Glas javnosti 07.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

Budite odgovorni vlasnici kućnih ljubimaca

Ljeto je najgore, kao i svake godine stotine štenaca i mačića, kao i odraslih životinja izbačeno je na cestu vjerojatno zbog godišnjih odmora. Ljudi ne razmišljaju, uzimaju životinje kada su malene, kasnije ih ne kastriraju pa imaju neželjena legla kojih se rješavaju na najgore moguće načine. Udruga „Sklonište dobrote“ jedina je udruga u Međimurskoj županiji koja brine o napuštenim mačkama, no nažalost zbog nedostatka prostora i volontera koji bi životinje prihvatili u svoj dom ograničeni su na vrlo malen broj životinja koje mogu primiti na svoju skrb.   

„Građani ne žele razumjeti da mi nismo registrirano sklonište za životinje, odnosno mačke već smo samo registrirana udruga što je vrlo velika razlika, iako se borimo da dobijemo azil. Zbog tog nesporazuma često dobivamo „jezikovu juhu“ , a tek smo samo nekoliko pojedinaca s velikom željom da pomognemo mačkama“, kaže volonterka Udruge. 

Nemaju baš nikakav prostor gdje bi mogli smjestiti napuštene mačke, već se one nalaze kod privremenih udomitelja u njihovim domovima gdje oni skrbe i brinu o njima sve do udomljenja. Privremenih udomitelja je malo, a često je potrebno hitno smjestiti ozlijeđenu ili teško bolesnu mačku što za volontere predstavlja veliki problem.  Volonterka Damira Marušić najaktivnija je volonterka u udruzi te u svom domu brine čak o 22 napuštene mačke. Nažalost umjesto da građani budu razumni, događaju se stvari poput bacanja mačića preko ograde što je nedavno bio i slučaj. Srećom susjeda je sve vidjela te je podnijeta prijava policiji i veterinarskoj inspekciji.  

Volonteri trenutno skrbe o 35 mačaka, te sve financijske troškove pokrivaju isključivo iz donacija dobrih ljudi. Župan Matija Posavec potiče rad Udruge te je već mnogo puta dao i financijsku podršku kada je bilo najpotrebnije. Nedavno udruga je dobila i donaciju Grada Čakovca te ovim putem volonteri žele zahvaliti svima koji su na bilo koji način pomogli radu udruge. 

Volonteri udruge „Sklonošte dobrote“ pozivaju građane da kastriraju svoje ljubimce jer time direktno pomažu u smanjenju broja napuštenih životinja. Prilikom uzimanja životinje u svoj domu budite odgovorni i svjesni brige koja vas čeka slijedećih 15-tak godina, ako ne i više. 

Također ukoliko ste zainteresirani za udomjavanje (privremeno ili stalno) ili volontiranje sve informacije možete dobiti na njihovoj web stranici: www.udrugasklonistedobrote.hr ;

Izvor: 3093